Digidexo.com

Fruktose og Helse

Fruktose og Helse


Sikre du spiser et balansert kosthold er en av hjørnesteinene i helse. En forståelse av hva maten inneholder og hvordan det påvirker oss kan forbedre bevissthet om hva vi legger vår munn. Fruktose er et enkelt sukker eller monosakkarid, som finnes naturlig i frukt og honning. Men til tross for å være knyttet til noen matvarer som er veldig bra for deg, er raffinert fruktose, som finnes i sukrose (sukker) og høy-fruktose mais sirup (HFK) mer kontroversielt.

Fordeler

Fruktose finnes naturlig i honning og i mindre mengder i frukt og grønnsaker. University of Florida førsteamanuensis Wendy Dahl og hennes team anbefaler at forbruker fruktose innenfor disse matvarene samtidig kutte ned på snacks og drikkevarer med tilsatt sukker er en god start på et sunt kosthold. De fortsetter med å si at fruktose kan føre til en mindre økning i blodsukkeret enn andre stivelse, som kan gjøre dem et fornuftig valg for diabetikere.

Videre Dr Silvina Lotito, et forsknings førsteamanuensis ved Oregon State University Linus Pauling Institute, fant fruktose i røde deilige epler stimulerer produksjonen av urinsyre - en biologisk antioksidant. Innledende studier tyder dette kjemikaliet kan beskytte mot multippel sklerose og andre inflammatoriske tilstander.

Fedme

Fruktose har fått skylden av noen eksperter for å være en medvirkende faktor i økningen av fedme i USA Robert Lustig, en pediatrisk neuroendocrinologist ved University of California, San Francisco, mener det er økningen i forbruket av sukker, og spesielt fruktose, snarere enn en økning i overflod av mat som forårsaker folk til å bli overvektig.

Dr. Lustig mener at overdrevent inntak av fruktose fører til større insulinresistens enn andre typer mat, og dette i sin tur forstyrrer signalene som sendes til hjernen, av en kjemisk kalt leptin, som forteller oss når vi er full. Dermed spise store mengder av fruktose ikke sate appetitten som andre matvarer ville, og vi ender opp med å spise mer.

Den overforbruk av matvarer som gir, sammen med høyt inntak av sukker, fører til fedme.

Sykdom

En studie av forskere ved Princeton University fant også at fruktose er mer sannsynlig å føre til vektøkning enn andre næringsmidler, herunder sukrose (sukker). Videre oppdaget de at det kunne øke folks risiko for å utvikle alvorlige sykdommer.

Forskerne gjennomførte et eksperiment på rotter, noe som gir noen av dyrene vann søtet med HFK og andre vann med sukrose i den. Teamet oppdaget at ikke bare gjorde rottene matet med HFCS få mye mer vekt enn de som fikk sukrose, men de begynte å vise de klassiske symptomene på fedme, inkludert en betydelig økning i magefett, og en økning i triglyserider som sirkulerer i blodet.

Ifølge forskerne, disse symptomene hos mennesker gjøre folk mer sannsynlig at lider av kreft, diabetes, koronarsykdom og høyt blodtrykk.

"Noen mennesker har hevdet at høy-fruktose mais sirup er ikke annerledes enn andre søtstoffer når det kommer til vektøkning og fedme, men våre resultater gjør det klart at dette er bare ikke sant, i hvert fall i henhold til vilkårene i vår test," Bart Hoebel, psykologiprofessor ved institusjonen, kommenterte.

Nyresykdom

En rapport forfattet av Richard Johnson og kolleger og publisert i Journal of the American Society of Nephrology sa at det er økende bevis som tyder på overdrevent inntak av fruktose kan forårsake eller akselerere nyresykdom - ellers kjent som nyresykdom. Bemerkes Forskerne en av de måter forbruk av sukker påvirkes nyrene var gjennom sin forbindelse med hypertensjon.

Sunn Forbruk av Fruktose

Det er sannsynligvis ikke nødvendig å helt unngå HFCS, professor Dahl, Ms Foster og Mr Owen har rådet. I stedet folk bør fortsette å spise fruktose i form av sunne matvarer, som frukt, og begrense sitt inntak av HFC-fylt behandler som sukkerholdige drikker.