Digidexo.com

PCOS og tidlig overgangsalder

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) og tidlig menopause er to svært forskjellige forhold, til tross for at de deler mange symptomer. Hvis du opplever symptomer assosiert med disse forholdene, for eksempel uregelmessig perioder, er det viktig å gå til legen din for å få en riktig diagnose. Behandlingene er forskjellige, så å vite hvilken tilstand du handler med er nøkkelen.

Fakta: PCOS vs. tidlig overgangsalder

PCOS er forbundet med høyere nivåer av testosteron og berører om lag 10 prosent av kvinner i fertil år. De fleste kvinner med PCOS har faktiske cyster på eggstokkene, men ikke alle kvinner med cyster på eggstokkene utvikler PCOS symptomer.

Tidlig menopause er overgangsalder som begynner før fylte 45. Merk at det er en forskjell mellom tidlig menopause og for tidlig overgangsalder. Tidlig overgangsalder er overgangsalder som begynner før fylte 40.

PCOS Symptomer og Diagnose

Kvinner med PCOS opplever uregelmessig menstruasjon, overvekt, hudproblemer som kviser og ujevn hud, og overflødig hårvekst, spesielt ansikts-hår vekst. På lang sikt kan kvinner med PCOS har problemer med insulinresistens, diabetes, høye nivåer av lipider i blodet og hjertesykdom. Infertilitet er også et problem.

PCOS diagnose gjøres ved å ta en medisinsk historie, evaluere symptomer, og eliminere andre forhold som kan være årsaken lignende problemer, som for eksempel stoffskiftesykdommer.

Tidlig menopause symptomer og diagnose

Symptomer forbundet med tidlig overgangsalder inkludere uregelmessig menstruasjon, hetetokter, leddsmerter, søvnforstyrrelser og humørsvingninger. Noen kvinner opplever også vektøkning, spesielt rundt sine midsections.

Tidlig menopause er ofte forårsaket av noe konkret, for eksempel hysterektomi, eller sykdom, så overgangsalder er forutsigbar og lett å få øye på. I andre tilfeller er tidlig overgangsalder diagnostisert gjennom symptom evaluering og blodprøver for å bestemme FSH (follikkelstimulerende hormon) nivåer.

PCOS Treatment

Det er ingen behandling som brukes for PCOS. Hvis du er overvektig, kan miste vekt bidra til å redusere noen av symptomene, selv om legene er usikker på hvorfor. P-piller brukes til å øke østrogennivået. Et medikament for type 2 diabetes, Metformin, har vist seg lovende er til å redusere forhøyede nivåer av testosteron forbundet med PCOS. Igjen, leger er usikker på hvorfor Metformin hjelper. Ikke alle kvinner kan tolerere Metformin, som kan forårsake alvorlig kvalme.
Dersom det er hensiktsmessig, er ufruktbarhet behandlinger som Clomid også brukt.

Tidlig overgangsalder behandling

Overgangsalderen kan ikke reverseres, men symptomene kan administreres. Hormonbehandling, eller HRT, kan hjelpe hormoner flate ut, men denne behandlingen er ikke for alle. HRT kan øke risikoen for visse kreftformer, så legen vil arbeide med å avgjøre om fordelene oppveier risikoen basert på din medisinske historie. Sunn mat, trening, få nok søvn og søker støtte fra familie og venner kan også hjelpe deg å takle endringene.