Digidexo.com

Sår og ernæring

Sår og ernæring


Sår typer og måten de blir tatt vare på varierer. Men hva forblir konstant er den balansert kosthold som er avgjørende for å hjelpe sår leges skikkelig. Når de ernæringsmessige forsyninger som er nødvendig for sårtilheling kjøre lav, healing tid forlenger, øker muligheten for at et sår kan bli infisert. Det er tre hovedkomponenter til god ernæring: fett, karbohydrater og proteiner. Vitaminer og mineraler er også viktig, som er en jevn, daglig inntak av vann.

Fatty Acids

Forskere vet at fettsyrer er avgjørende for helbredelsesprosessen, men deres rolle er ikke klart forstått. Forskere ved Ohio State University teoretisere at fettsyrer som omega-3 egge den inflammatoriske prosessen rundt sårstedet. Det antas at denne inflammatoriske prosessen øker produksjonen av "cytokin", en immuncelle stimulator. Immunsystemet sender deretter hvite blodceller som kalles makrofager til de infiserte steder å fremme helbredelse.

Glukose

Når legemet går gjennom helbredelsesprosessen, er det et økende behov for karbohydrater. Den glukose på karbohydrater er en drivkraft i produksjonen av adenosin trifosfat (ATP), som er et høyt energi molekyl som hjelpemidler i helbredelse. I boken "Lehninger Principles of Biochemistry," forfatteren Albert L. Lehninger forklarer at friske celler trenger en jevn diett av ATP for å overleve. Under helbredelsesprosessen, er ATP omdannet til adenosin diphospate (ADP), en annen form for energi som skaper nye celler.

Protein

Proteiner spille en aktiv rolle i inflammasjonsprosessen og er nødvendig for produksjon av granulasjonsvev i kroppen. Forfatter Carrie Sussman beskriver veksten av granulasjonsvev som et positivt tegn på at kroppen gjennomgår helbredelsesprosessen. I sin bok "Wound Care: En Collaborative Practice Manual,» forklarer hun at granulasjonsvev er faktisk dannelsen av ørsmå, koblet blodkar som fyller et sår. Når protein inntak er knappe, er kroppen ute av stand til å tilstrekkelig skape granulasjonsvev, og sårheling er forsinket.

Mineraler

Protein ikke ville være i stand til å gjøre jobben sin skikkelig hvis det ikke var for tilstedeværelsen av sink. Sink er et mineral som er nødvendig for syntesen av proteinet, og det spiller også en rolle i kroppens immunrespons under helingspro-sessen. Ifølge American Society for Nutritional Sciences, forskere mener at sink kan også ha viktige anti-bakterielle egenskaper som kan hemme veksten av bakterier rundt en sårstedet. Kobber og jern er også viktige ernæringsmessige faktorer når det kommer til sårbehandling. Både hjelpe kroppen i sin produksjon av kollagen, noe som gir raskere viklet utvinning.

Vitaminer

Georgia State University, Institutt for fysikk, forteller at uten vitamin C, er det ingen kollagen. Ikke bare er vitamin C avgjørende for kollagen som gir raskere tilheling er det også er en beskyttelsesfilm av vitamin A og E inne i kroppen. Vitamin K hjelper kroppen danner en koagulering protein kjent som "thrombin". Trombin er viktig å healing fordi det hjelpemidler i clotting prosessen, eller samling av blodplater, som tørker og danner en skorpe. Til slutt, hjelper vitamin B med utgivelsen av karbohydrat energi og etableringen av ATP.

Vann

I sin bok "Quick Henvisning til sårbehandling," forfatteren Pamela A. Brown extols viktigheten av vann i helbredelsesprosessen. Skadde pasienter trenger minst to liter vann daglig. Jo bedre hydratiserte en person er, jo lettere er det for kroppen å lege sår og redusere risikoen for infeksjon.