Digidexo.com

Chikungunya Life Cycle

Chikungunyafeber er forårsaket av infeksjon av en arbovirus, kjent som CHIKV. Andre lignende arboviruses forårsake dengue og West Nile feber. Det er primært overføres gjennom bitt av mygg, spesielt arten Aedes aegypti og Aedes albopictus, også kjent som det asiatiske tigermyggen. Det finnes spesielt i Afrika, Asia og områder i Europa.

The Human Stage - første infeksjon

Den bit av en kvinnelig Anopheles mygg innfører viruset i blodstrømmen til verten. Viruset vil da smelte sammen til plasmamembranen av ettergivende celler i verten.

The Cellular Stage

Viruset vil da gå inn i cellens cytoplasma og fortsett til kjernen. Den viruset kommer inn i cellekjernen og innskudd genetisk materiale. Viruset replikerer da dens genom innenfor kjernen. Når testen er fullført, viruspartikler vil forlate cellen, inn i de omkringliggende vev og infisere andre celler i verten. Dette er en syklisk prosess.

Den Infeksiøs Stage

Når viruset har blomstret i hele kroppen, og det finnes fritt i hele blodbanen, kan verten da bli betraktet infeksiøs. Viruset overføres deretter til vektoren, gjennom et blodmåltid.

The Mosquito Stage

Når en mygg livnærer seg på blod fra en smittet vert, vil viruset reise til insekt mid-gut. Der vil det reprodusere, deretter migrere til myggen spyttkjertlene. Når mygg biter en ny vert, vil den overføre sykdommen gjennom spytt inn i såret, og derved starter livssyklusen nytt.

Tegn og symptomer

Chikungunyafeber generelt presenterer med den karakteristiske feber, hodepine, kvalme og oppkast, kropp og leddsmerter og generell sykdomsfølelse. Sykdommen varer alt fra dager til flere uker. Noen ganger individer infisert med Chikungunya-viruset kan være helt symptomfri.

Diagnose og behandling

Initial diagnose kan bli gjort ved å observere de kliniske manifestasjoner av sykdommen, med bekreftelse av diagnosen ved mikroskopisk undersøkelse av blodet av den infiserte vert.

Foreløpig er det ingen kur for Chikungunya feber. Sykdommen er generelt selvbegrensende og dødsfall er få. Behandling er i stor grad palliativ, inkludert hvile, smertestillende for å redusere smerte og anti-feber medisiner.