Digidexo.com

Symptomer på ikke-allergisk rhinitt

Nonallergic rhinitt er en sinus tilstand som etterligner høysnue (allergisk rhinitt) - men uten kløende øyne, nese og svelg. Det er viktig å merke seg at nonallergic rhinitt ikke er forverret ved eksponering for luftbårne allergener som pollen og muggsopp som irriterer lomme passasjer, men det er forårsaket av ting som for eksempel miljø røyk, medisiner og til og med vanlig bruk av nesespray. Mer belastende enn livstruende, nonallergic rhinitt kan styres med visse munn- og nese behandlinger, samt ved å unngå "triggere" som gjør symptomene verre.

Hva er Ikke-allergisk rhinitt?

Nonallergic rhinitt ser ut til å ha de samme øremerker som allergisk rhinitt - en rennende, tett nese som aldri synes å bli bedre. Nonallergic rhinitt oppstår når blodårene i nesen fôr utvide og føre til hevelse - og dermed forårsaker overdreven slimproduksjon. Nonallergic rhinitt har mange triggere, men disse vanligvis inkluderer røyk, lukt og luftforurensning. Andre, kan omfatte endringer i barometertrykk, bruk av visse medisiner, inntak av visse matvarer, og underliggende helsemessige forhold.

Diagnostisering Ikke-allergisk rhinitt

Leger vanligvis diagnostisere nonallergic rhinitt ved elimineringsprosess. I tillegg til en fysisk undersøkelse, kan huden testing og blod testing utføres for å utelukke tilstedeværelse av allergi. Andre underliggende årsaker til rhinitt symptomer kan inkludere en merkelig septum eller nesepolypper. En lege kan anbefale visse imaging tester, for eksempel en neseendoskopi eller en CT av bihulene for å sikre disse forholdene ikke eksisterer.

Nonallergic rhinitt Triggers

Nonallergic rhinitt kan utvikle seg når en person blir utsatt for overdreven smog, eksos, sigarettrøyk, eller røyk på arbeidsplassen - inkludert flydrivstoff og eksos, løsemidler eller kjemikalier. Langvarig bruk av nesedråper eller spray, selv de som er solgt over disk, kan utløse nonallergic rhinitt. Helsemessige forhold som astma, lupus eller cystisk fibrose kan også føre til denne tilstanden. Kvinner er mer disponert for nonallergic rhinitt.

Behandling av Ikke-allergisk rhinitt

Milde tilfeller av nonallergic rhinitt kan styres ved å unngå situasjoner og miljøer som utløser den, mens mer uhåndterlig tilfeller kan omfatte medisinsk behandling. Behandling for nonallergic rhinitt kan omfatte over-the-counter eller reseptbelagte orale slimhinneavsvellende midler; eller saltvann, antihistamin, decongestant, kortikosteroider, eller anti-drypp anticholingergic nesespray. The Mayo Clinic advarer at over-the-counter orale antihistaminer - som Benadryl, Tavist og Claritin - vanligvis ikke fungerer så bra i behandling av ikke-allergisk rhinitt.

Forebyggende tiltak

Nonallergic rhinitt kan være en gjennomgripende tilstand; men kan symptomene reduseres ved å unngå triggere som gjør det verre (for eksempel sigarett røyk og eksos). Unngå overforbruk av nese decongestants er viktig, som å bruke disse for ofte kan ofte forverre symptomene. Nøkkelen i å lykkes administrere nese rhinitt ligger i å finne en vellykket behandling regime med hjelp fra lege.