Digidexo.com

Naturlige kilder til vitamin A

Vitamin A er nødvendig for å opprettholde helse og kroppsfunksjoner. Det er flere naturlige matkilder tilgjengelige inneholder rike mengder vitamin A. Siden vitamin A er fettløselige, overskytende beløp er farlig for helsen.

Funksjon

Vitamin A bidrar til å opprettholde et sunt immunsystem, opprettholde godt syn og fremme bein og vev vekst og reparasjon. Vitamin A hjelper oss å se i mørket ved at netthinnen til å justere i forskjellige lys innstillinger. Vitamin A er også viktig for klar hud, og for sunne tenner og tannkjøtt. Akne lider ofte øke vitamin A inntak for å kontrollere utbrudd. Vitamin A er også en antioksidant nyttige ved bekjempelse av frie radikaler i legemet.

Mat Kilder

Det finnes en rekke naturlige mat kilder som gir vitamin A. Generelt er vitamin A finnes i grønne, bladrike grønnsaker og gul-oransje frukt og grønnsaker. Bestemte matvarer rike på vitamin A blant annet: spinat, grønnkål, gulrøtter, søtpoteter, mango, honningmelon, gresskar, aprikoser, papaya, eggeplommer og lever.

Mangel

En mangel på vitamin A kan føre til ikke bare dårlig syn, men også nattblindhet, tørr hud og øyne, sprø negler, forkrøplet vekst og reproduktive problemer, for eksempel mødredødelighet og problemer ammende.

Overflødig

Som vitamin A er et fett løselig vitamin det forblir i kroppen hvor det er farlig i overskytende beløp. Overflødig vitamin A kan føre til skader på skjelettet, håravfall, uskarpt syn og fødselsskader.

Betraktninger

Alkohol, kaffe og overdreven jern forbruk kan utarme vitamin A mengder i kroppen.