Digidexo.com

Foods høy i vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler hjelpe kroppen til å fungere. Et balansert kosthold som inneholder alle de ulike matvaregruppene vil gi kroppen de næringsstoffene den trenger. Men visse matvarer er bedre kilder enn andre. Alle vitaminer og mineraler gjør forskjellige jobber, og å ta vare på kroppen din det er nyttig å vite hvilke av dem du får i kostholdet ditt.

Vitamin A

Egg, ost og melk er høy i vitamin A, men folk vil ofte unngå disse matvarene fordi de inneholder også mettet fett. Velg økologisk, magre meieriprodukter i stedet. Brokkoli, gulrøtter og gresskar er andre kilder til vitamin A hvis du ønsker å unngå fet mat helt. Vitamin A er også viktig å opprettholde sterk syn samt sunn hud og tenner.

Vitamin B

Vitamin B støtter produksjonen av antistoffer og røde blodlegemer, samt bygning protein. Disse vitaminene kan finnes i fisk, lever, bønner, nøtter, hele korn og egg. Hvis du ikke får nok vitamin B, kan du lider av kvalme, svimmelhet og munnsår.

Vitamin C

Dette vitamin bygger røde blodlegemer, som spiller en viktig rolle i healing blåmerker og sår. Det er også viktig å styrke tenner og bein og er god antioksidant. Foods høy i vitamin C inkluderer jordbær, meloner, appelsiner og kiwi, samt kål og brokkoli.

Vitamin D

Dette vitamin er viktig for sunn ben fordi den påvirker mengden av kalsium-tinn kroppen. Dette gjør den nyttig i å forebygge osteoporose. Spise mat som smør, ost, tran og egg vil forsyne kroppen med vitamin D.

Vitamin E

Du kan finne denne vitamin i nøtter, frø og hele korn samt solsikke og vegetabilske oljer. Som vitamin C, er det en god antioksidant. Det hjelper også med å opprettholde forbrenningen, og immunsystemet.

Vitamin K

Spise mye ost, lever, blomkål og rosenkål vil øke vitamin K nivåer i kroppen din. Vitaminet er nyttig når huden er såret, da det fører til at blodet å koagulere. Det utvikler også protein i nyrene, bein og blod.

Mineraler

De fleste grønnsaker, SESAMES frø, egg, sardiner og melk er gode kilder til kalsium. En kalsiummangel vil tvinge kroppen til å ta kalsium fra blodet. Kobber bistår i tilbud oksygen til kroppen, og kan finnes i de fleste grønnsaker og nøtter, samt biff, kalkun, rosenkål, selleri, kokos, geitost, sild og bacon. Natrium bidrar med funksjon av muskler, men dette er ett mineral som folk ofte får for mye av. Den samme mat som har høye nivåer av vitamin C vil også inneholde en masse av jern, kan et manglende som har en negativ effekt på immunsystemet.