Digidexo.com

Øvre Høyre Magen Pain

Øvre Høyre Magen Pain


Smerter i øvre høyre kvadrant av magen kan stamme fra flere organer. Denne delen av magen er hjem til leveren, galleblæren, bukspyttkjertelen, høyre nyre og galleveiene. Magen ligger i øvre del av magen, og smertene kan resultere fra en urolig mage eller gass. Men mer alvorlige tilstander kan eksistere.

Galleblæren

En mulig årsak til høyre øvre kvadrant smerte er galleblæren, som ligger ved siden av leveren og like under ribbeina. Gallestein forårsake mild til alvorlig magesmerter, kvalme og fordøyelsesbesvær. De er vanlig, og kan behandles ved å ha galleblæren fjernes. Andre problemer knyttet til galleblæren er betennelse, kjent som kolecystitt, og kreft.

Felles gallegang

Den felles gallegang er et rør som går gjennom leveren og bukspyttkjertelen, og munner ut i magesekken. Gallestein kan danne her eller flytte fra galleblæren og bli sittende fast i denne kanalen. Smerte kan oppstå, muligens ledsaget av gulsott.

Leveren

Mange problemer kan oppstå i leveren, selv om noen er ikke smertefull. Hepatitt A, B og C kan forårsake smerte og gulsott på grunn av hevelse. Kreft i leveren er smertefullt. Det er imidlertid sjeldne og vanligvis sekundært til en annen kreft andre steder i kroppen.

Pancreas

Bukspyttkjertelen kan bli betent, som kalles pankreatitt. Dette kan også føre til gulsott siden felles gallegang er komprimert. Kreft i bukspyttkjertelen vil føre høyre øvre kvadrant smerte.

Nyrer

Smerter i området av nyren kan skyldes flere årsaker. Hydronefrose (resturin i nyrene), nyrestein, urinveisinfeksjon og nyrecyster er nyreproblemer som forårsaker høyre øvre del av magen smerter.