Digidexo.com

Fakta om å få for mye sol

Fakta om å få for mye sol


Eksponering for moderate mengder sollys kan føre til helsemessige fordeler som økt vitamin D, økte nivåer av melatonin (et hormon som produseres av kroppen som hjelpemidler i søvn og kan bekjempe betennelser og infeksjon) og økt serotonin (en "feel good" kjemisk i hjernen). Men for mye eksponering kan føre til helseproblemer.

Fakta

Menneskekroppen produserer melanin, et pigment i huden for å beskytte den mot for mye sol, eller andre eksponering ultrafiolett lys. Solbrenthet oppstår når nivået av eksponering overstiger kroppens evne til å beskytte seg selv.

Symptomer

Overeksponering til solen, ofte referert til som "solbrenthet," kan resultere i rød hud, som er varmt å ta; blemmer; og sol forgiftning, noe som resulterer i frysninger, feber, utslett og / eller kvalme og kløende, flassende hud.

Farene

For mye soling øker risikoen for å utvikle hudkreft senere i livet. Opplever selv bare ett alvorlig blemmer solbrenthet kan doble risikoen for å utvikle hudkreft.

Risikofaktorer

Risikofaktorer for solbrenthet inkluderer lyse huden; å være ung (spedbarn og barn er svært følsomme for solens effekter); eksponering for solen mellom klokken 10 16:00 (når strålene er sterkest); bruk av sunlamps; og bruk av visse medisiner som doksycyklin, et antibiotikum.

Forebygging

Bruk solkrem med solfaktor (SPF) på 30 eller høyere og bruke det 30 minutter før du går utendørs. Slitasje hatter, solbriller, klær og badetøy med innebygd SPF og påfør leppepomade som inneholder solbeskyttelse.