Digidexo.com

Ødem & End Stage leversykdom

Ødem & End Stage leversykdom


Ødem er en tilstand av væskeansamling i kroppen, og kan være en av mange konsekvenser av sluttstadiet leversykdom, kalt skrumplever.

Funksjoner

Ødem er karakterisert ved oppbygging av fluid i kroppen, typisk i ben og føtter. Tilstanden fører til smertefull svulmende og hevelse i bena og føttene.

Skrumplever

Leverskade som utvikler seg til et avansert stadium av leversykdom, hvori organvevet er permanent og irreversibelt omdannet til arrvev, kalles cirrhose. Dette sluttstadiet leversykdom fører til mange komplikasjoner som påvirker andre vitale organer, som nyrer, som i funksjonsfeil, bidrar til ødem.

Hormonelle endringen

En årsak til ødem i pasienter med cirrhose er endringen i leverens evne til å regulere hormoner. En abnormitet i leveren funksjoner fører til en endring i normal sekresjon av hormoner og fluidregulering, som fører til en akkumulering av væske i kroppen.

Portal Vein Trykk

Cirrhose årsaker økt trykk i portvenen, som er den store blodåre som fører blod til leveren fra tarmen, bukspyttkjertelen, og milten. Dette presset og resulterende væskeretensjon fører til smertefull hevelse i bena og føttene.

Symptomer forårsaket av Ødem

Ødem fører hoven hud som beholder et smilehull eller innrykk etter trykket er brukt. Anklene kan svelle til en ødeleggende grad. Stive ledd, og vekttap (skjult av en illusjon av vektøkning på grunn av hevelse) er andre effekter av ødem.

Behandling

Ødem blir typisk behandlet med diuretika er imidlertid i mange tilfeller cirrhose er en kontraindikasjon for slike medikamenter, siden leveren er også utsatt for virkningene av nye medikamenter. Individuelle medisinske tilstander bestemme behandling; konsultere legen din.