Digidexo.com

Typer Progesteron-Only Prevensjon

Progesteron-bare prevensjon metoder, som kan være piller, injeksjoner eller spiral, bruker bare én hormon for å forhindre graviditet. Denne type prevensjon brukes for kvinner som har problemer med å tolerere høyere hormonnivåer i produkter som inneholder bare østrogen eller produkter som bruker en østrogen-progesteron kombinasjon.

Mini-pille

Progesteron-bare p-piller noen ganger er referert til som mini-piller. Merkevarer inkluderer Nora-BE og Micronor. Når du bruker mini-pille, tar du 28 piller per menstruasjonssyklus, akkurat som med vanlige p-piller, bortsett fra at alle mini-piller inneholder progesteron. Ingen har inaktive ingredienser; derfor du tar dem kontinuerlig. Så snart du er ferdig med en pakke, starter du den neste. Sjansene for graviditet oppstår innen det første året med minipillen er om lag én av 200.

Intrauterine enheter

Intrauterine enheter (iuds) er satt inn i livmoren for å hindre graviditet. Noen er laget av et materiale, slik som kobber, som fungerer som et prevensjonsmiddel, mens andre er belagt med progesteron hormon, men inneholder ingen andre hormoner. Et slikt merke av progesteron-belagt spiralen er Levonova. Kobberspiral er omtrent 99 prosent effektive i å hindre graviditet. I tillegg kan noen iuds bli stående så lenge som fem år, i motsetning til andre som må fjernes og erstattes hvert år.

Injeksjoner

En annen type progesteron-bare prevensjon administreres ved injeksjon, enten én gang i måneden eller en gang hver tredje måned. Depo-Provera er et slikt produkt og leveres hver tredje måned. Injiserbare prevensjon har også en effektiv rente på 99 prosent. I tillegg kan det bidra til å beskytte mot livmorkreft og er trygt å bruke så snart som seks uker etter fødsel eller når legen sier det er trygt å gjenoppta seksuelle relasjoner. Ammende mødre kan også trygt bruke injiserbare prevensjon.

Betraktninger

Progesteron-bare piller kan ikke være like effektivt som p-piller i å hindre graviditet, og du kan ha mer problemer med gjennombruddsblødning eller blødning når som helst annet enn måneden under normal periode.

Iuds kan komme ut av livmoren på egen hånd. Av denne grunn, må du sjekke en gang i måneden, vanligvis rett etter mensen, for å sikre at du fortsatt kan føle strengene som henger ned i livmorhalsen. Hvis du ikke kan, er det en god sjanse for at spiralen har flyttet eller komme ut. Hvis dette skjer, kan du bli gravid.

Injiserbare prevensjon er gitt gjennom en kanyle. Hvis du ikke liker nåler, kan det være lurt å vurdere en annen form for progesteron-bare prevensjon.

Advarsler

Bivirkninger av minipillen inkluderer økt risiko for slag eller blodpropp, spesielt hvis du er en røyker over 35. I tillegg minipillen øker litt sjansen for en graviditet utenfor livmoren, noe som er en graviditet som oppstår i en eggleder heller enn i livmoren.

Hvis du bruker en spiral og bli gravid, kan det føre til problemer med fosteret. Hvis du ikke kan føle at spiralen og mistenker at du er gravid, bør du oppsøke lege med en gang.

Ingen av disse prevensjonsmetoder beskytte mot hiv og seksuelt overførbare sykdommer.

Kvinner som har problemer med uregelmessige eller lys perioder, høyt blodtrykk, migrene eller har brystkreft eller en familiehistorie med brystkreft er ikke gode kandidater for injiserbare prevensjon. Dette er bare noen få av de kontraindikasjoner oppført av produsentene.