Digidexo.com

Hva er stadier av Sjøgrens syndrom?

Sjøgrens syndrom er en autoimmun lidelse som berører om lag tre millioner amerikanere som i 2009 Mens både menn og kvinner i alle aldre kan bli diagnostisert med Sjøgrens, er det mest vanlig hos kvinner over inntreffer 40. Primær Sjøgrens syndrom av seg selv i 50 prosent av lider. Sekundær Sjøgrens syndrom forekommer i forbindelse med en annen autoimmun sykdom, vanligvis lupus eller revmatoid artritt. Sjøgrens noen ganger går i familier. Selv om symptomene på Sjøgrens kan grovt deles inn i tre stadier, ikke hver person diagnostisert med sykdommen vil oppleve hver etappe.

Stage I

Stage I av Sjøgrens syndrom påvirker spyttkjertlene og tårekanalene. Redusert spytt fører til munnen for å være tørr, noe som kan gjøre å snakke og spise vanskelig. Det kan også føre til tannproblemer og muntlig infeksjoner. Redusert rive gjør øynene dine føles tørr og modig. Du kan også oppleve følsomhet for lys og en følelse av tretthet i øynene eller belastning. Dine sanser av lukt og smak er også berørt, og du kan ha muskelsmerter, leddsmerter, søvnforstyrrelser og tretthet. Hvis du er som 45 prosent av Sjøgrens pasienter, vil sykdommen forbli i Stage I.

Stage II

I Stage II av Sjøgrens, fortsetter du å oppleve symptomer på Stage jeg, men kronisk betennelse som karakteriserer Sjøgrens kan begynne å skade lunger, nyrer, lever, blodårer og hud. Bronkial problemer, urinveisinfeksjoner, nerveproblemer, er reduksjon i blodceller, betente blodkar og hud misfarging også sett i Stage II. Omtrent halvparten av pasientene med diagnosen Sjøgrens vil oppleve dette stadiet.

Stage III

I trinn III, som påvirker omtrent 5 prosent av pasientene, kan kreft i lymfesystemet utvikle seg. Det mest vanlige er diagnostisert non-Hodgkins B-celle lymfom, sett i 44 prosent av pasientene.

Diagnose

Det finnes mange tester for å hjelpe legen diagnostisere Sjøgrens. Hun kan bestille flere forskjellige typer blodprøver for å se om det er tegn til betennelse eller for å påvise antistoffer som utvikler seg i respons til Sjøgrens. Eye tester og diagnostiske imaging tester er også nyttige diagnostiske verktøy. Legen kan også biopsi spyttkjertlene i leppen, eller hun kan ta prøver av spytt og urin.

Behandling

Noen pasienter i fase I av Sjøgrens er i stand til å håndtere svært godt ved å bruke øyedråper og alltid ha vann hendig. Dersom disse tiltakene ikke virker, eller hvis du og legen din velger å behandle tilstanden mer aggressivt, kan legen forskrive medisiner for å stimulere produksjonen av spytt, for å redusere betennelse og selv å undertrykke immunsystemet. Visse typer kirurgi er også tilgjengelig.