Digidexo.com

Hva er opphavet til Shampoo?

Hva er opphavet til Shampoo?


Mens folk har vært vaske håret i århundrer, om ikke årtusener, er relativt ny bruk av kommersiell sjampo. Forhistoriske rapporter viser at mennesker brukte soaproot eller yucca å rengjøre håret, men sjamponering er en helt annen prosess.

Historie

For å forstå opprinnelsen til sjampo, må vi først se på etymologien av ordet. Mens det er noen krangel om den eksakte opprinnelsen, de fleste tror det kan spores tilbake til de Hindi opprinnelsen til "Champo." Dette refererer til en hodemassasje teknikk som brukes oljer og ble funnet i India på 1700-tallet.

Britiske kolonialister tok ordet og teknikkene tilbake til Storbritannia og på midten av 1800-tallet, da sjampo ble mye brukt som et hår behandling, men ikke spesielt for å rengjøre håret.

Funksjon

Før masseproduksjon av det vi nå kjenner som shampoo på 1920-tallet, de fleste brukte vanlig såpe for å rengjøre håret. Bruken av oljer eller tradisjonell sjamponering ble i stor grad begrenset til de rike eller de som besøkes spas.

Bruker vanlig såpe på håret kan ha hjulpet det få rene, men det også igjen en klebrig rester og en kjedelig utseende. Naturlig olje buildup var også vanlig, og vanskelig å bli kvitt.

Evolution

Kasey Hebert, en britisk stylist, var en av de første til å gjøre sjampo. Opprinnelig laget ved å blande såpe med urter, duftende blomster og vann, denne blandingen gjort håret lukter bedre, men det gjorde ikke fjerne hårets naturlige oljer eller sebum.

Dette førte til formulering av overflateaktivt middel, en substans som strimler sebum fra håret. Da lagt til sjampo, såpe bryte ned oljer, lar vannet bare vaske dem bort.

Masseproduksjon

På 1920-tallet begynte masseproduksjon av flaske sjampo i Storbritannia og USA. Som forbrukere merke til forskjellen i håret, ble det ganske populære og mest brukte den minst en gang i uken.

I dag, mange mennesker foretrekker å shampoo håret daglig, selv om dette kan føre til altfor tørt hår fra stripping av sin naturlige oljer.

Kontroversen

I det siste tiåret, har det no-poo bevegelse, eller de mot sjampo, fått mange tilhengere. Denne bevegelsen hevder at sjampo, spesielt typer med sterke tensider, skader håret og etterlater det matt og livløst.

Shampoo evolusjon har kommet full sirkel, og mange har gått tilbake til å bruke vanlig såpe i håret deres, eller til og med tørr shampoo.