Digidexo.com

Pro & Cons av DNA-testing

DNA-testing har enorm løftet for samfunnet. I medisinske anvendelser, har genetisk testing tillates mer nøyaktige diagnoser, og i den strafferettslige verden, har genetikk fanget gjerningsmenn og befridde feilaktig-dømt. Men frykt om potensialet for genetisk diskriminering og "prosjektering" av barn fortsatt bekymre mange mennesker. Alle som vurderer DNA-testing må være klar over potensialet for å oppdage uønsket informasjon om sin egen genetiske makeup.

Typer

DNA-testing har en enorm rekke anvendelser i hverdagen. Fordi hver person har en unik DNA-sekvens, er genetisk testing mye brukt som en måte å identifisere enkeltpersoner, enten for farskap testing eller i kriminelle innstillinger. I det medisinske feltet, er diagnostisk DNA-testing raskt blitt standard praksis, bidrar til å diagnostisere aktuelle sykdommer, eller for å varsle pasienter som bærer gener som øker sjansene for å utvikle visse typer kreft eller andre lidelser.

Potensiell

DNA-testing tillater enkeltpersoner å finne ut hvilke sykdommer de er mest sannsynlig å utvikle, som kan tillate dem å ta forebyggende tiltak og unngå utbruddet av sykdommene. En av de mest lovende aspekter av DNA-forskning er konseptet med såkalte "personlig medisin" som ville tillate leger å tilpasset skreddersy et medikament for å passe til en persons unik genetisk sammensetning. Dette kan i stor grad redusere komplikasjoner og øke effektiviteten av behandling.

Pros

DNA-testing har vist seg svært nyttig i det strafferettslige verden. Ikke bare genetisk testing hjelp fange gjerningsmennene, men DNA-bevis har også blitt brukt til å renvaske mer enn 200 personer som ble feilaktig dømt for forbrytelser.

DNA-testing har selv gjort det mulig å screene for visse sykdomsgener før et barn blir født. Ved hjelp av en teknikk som kalles pre-implantasjon genetisk diagnose (PGD), par som gjennomgår in vitro fertilisering kan sile potensielle embryoer før implantere dem inn i livmoren, slik at ingen av deres barn vil bære sykdomsgener. I april 2008 rapporterte engelske aviser at et par hadde brukt PGD for å skjerme sine embryoer for BRCA-1 genet, som ville ha gitt sine kvinnelige barn en 50 til 85 prosent sjanse for å utvikle brystkreft senere i livet. Ved screening embryoene før implantere dem i mors liv, var de i stand til å sikre at deres nyfødte datter gjennomført en sunn kopi av genet, noe som reduserer hennes risiko for brystkreft.

Cons

Mens amerikanere generelt støtte genetisk forskning, undersøkelser viser mange frykter at arbeidsgivere og forsikringsselskaper kan bruke en persons genetiske informasjonen til å diskriminere dem på arbeidsplassen eller i å skaffe forsikring. Som svar på denne bekymringen, vedtok kongressen den genetiske informasjonen Lik behandling loven i 2008, som setter grenser på måter forsikringsselskaper og arbeidsgivere kan bruke denne informasjonen.

Og, selvfølgelig, bærer genetikk med det stygge arven fra eugenikk bevegelsen, som søkte å forbedre samfunnet gjennom bedre "avl" av mennesker. Begynnelsen på slutten av det 19. århundre Amerika og Storbritannia, eugenisk ideer til slutt avgjort i Tyskland, der ideen om "genetisk renhet" ble et kjennetegn på den nazistiske agenda. Mens regjeringer er ikke lenger engasjert i systematiske programmer for å eliminere uønskede gener, har flere nyere filmer (inkludert "Gattaca" og "The Island") og kommentatorer utforsket muligheten for at genetisk testing vil gjøre det mulig å "ingeniør" barn med ønskelige egenskaper.

Betraktninger

Individer vurderer gjennomgår genetisk testing bør tenke veldig nøye om konsekvensene av sin beslutning. Riktignok kan det være fordeler ved å vite at du har en genetisk predisposisjon for hjertesykdom eller kreft, slik at forebyggende tiltak kan iverksettes. Det er imidlertid også potensialet for å oppdage du bærer et gen for en uhelbredelig lidelse, slik som Alzheimers sykdom eller Parkinsons.