Digidexo.com

Ringorm Symptomer og Diagnose

Ringorm er en soppinfeksjon som kan dukke opp nesten hvor som helst på kroppen. Selv om ringorm innebærer ingen orm, kan en av sine symptomer være et ringformet utslett. Symptomene på ringorm avhenge av den del av kroppen infisert. Spesifikke typer ringorm inkluderer tinea pedis eller fotsopp; tinea manus; tinea capitis, noe som påvirker hodebunnen; tinea barbae; tinea faciei; tinea cruris, eller skrittsopp; og tinea corporis.

Føtter og hender

Fotsopp og tinea manus (ringorm av hendene) er begge preget av områder med sprekker og flasser hud, sett oftest mellom tærne i det tidligere og på håndflaten og mellom fingrene i det siste. I noen tilfeller kan de soppinfeksjoner vise seg som en fortykkelse (hyperkeratose) av huden i berørte områder. Intens kløe følger vanligvis utslett i begge disse typer ringorm. Selv om mindre vanlig, blemmer kan oppstå.

Hodebunn

De første tegn på tinea capitis er sannsynlig å være ustabil håravfall og en generalisert kløe i hodebunnen. Runde lesjoner kan utvikle seg på områder av hodebunnen og spres utover. Mindre vanlig er utseendet kerions, pus-fylt lesjoner som til slutt kan skorpe over, eller små svarte prikker som er spredt over overflaten av hodebunnen.

Face and Neck

Tinea barbae og tinea faciei er former for ringorm som påvirker ansiktet og halsen, selv om det tidligere er alltid begrenset til de områdene der skjegget vokser. Områder i kløende utslett er sannsynlig å utvikle seg i begge former, med betennelsen gradvis forverring og til slutt skorpedannelse over. Den karakteristiske sirkulær form av ringorm infeksjon er sjelden til stede i disse to typer. Tinea barbae kan være ledsaget av usammenhengende skjegg tap.

Jock Itch

Skrittsopp er vanligst hos unge og voksne menn, selv om det kan forekomme hos kvinner også. De første tegn på denne infeksjonen er vanligvis intens kløe i og rundt lysken og rumpe, spesielt i områder med hudfolder og noen ganger strekker seg nedover lårene. Områder med betennelse er sannsynlig å dukke opp, etter hvert utvikler seg til røde, skjellende renner.

Ringorm

Tinea corporis vanligvis først dukker opp som et mål formet utslett eller annet sted på stammen av kroppen. Det kan være et enkelt område av hudirritasjon eller flere slike utslett. Den største delen av irritasjon og kløe i disse utslett er på sin ytre omkrets; huden på innsiden av ringformet utslett kan forbli upåvirket.

Diagnose

Leger ofte diagnostisere de forskjellige former av ringorm utelukkende på basis av en visuell undersøkelse av lesjoner. Dersom legen er usikker på årsaken til utslett, kan han ta en hud skraping slik at den kan studeres mikroskopisk for å finne ut aktivt om en soppinfeksjon er til stede.

Behandling

Ringorm i alle dens ulike former behandles vanligvis med aktuelle soppdrepende kremer eller salver. Det er viktig å holde infiserte områder rene og tørre. Unngå all kontakt med andre som alle former for ringorm er svært smittsom.