Digidexo.com

European Behandling for Fibromyalgi

Fibromyalgi er en kronisk tilstand karakterisert ved en rekke symptomer, inkludert utbredt smerte. Ifølge European Network of Fibromyalgi Forbund (Enfa), mangel på bevissthet om Fibromyalgi og dets symptomer hindrer diagnostisering og behandling av tilstanden, forårsaker langvarig smerte, lidelse og økonomisk nød for mange berørte personer. European behandling for Fibromyalgi er i bedring, men siden 2007-utgivelsen av behandlingsanbefalinger, forfattet av European League Against Revmatisme (EULAR), en gruppe av tverrfaglige eksperter fra 11 europeiske land.

Utbredelse og Symptomer

Enfa anslår at 14 millioner mennesker i Europa, de fleste av dem kvinner, lider av symptomer assosiert med fibromyalgi. Fibromyalgipasienter i EU vanligvis ser så mange som fire leger og er foreskrevet mange medisiner før tilstanden er diagnostisert. Mange tåle smerte, svekkende utmattelse, nedgang i hukommelse og kognitiv funksjon, og søvnforstyrrelser for inntil fem år før de fikk diagnosen.

Fokus Treatment

Den EULAR protokollen fokuserer på bare to sider av fibromyalgi erfaring: smerte og funksjon. De ni anbefalingene som er skissert i EULAR rapport søke å redusere intensiteten av smerte rapportert av pasienten, forbedre sin evne til å fungere, og gi mestring for selvledelse av smerte. Anbefalingene understreke at behandlingen må være individuelt tilpasset for å løse hver enkelt pasients spesifikke symptomer.

Ikke-farmakologisk behandling

Fibromyalgi pasienter kan gjennomgå balneoterapi (oppvarmet-pool behandling) for smertereduksjon. Styrketrening og aerob trening kan anbefales for noen mennesker, basert på deres ferdighetsnivåer. Kognitiv atferdsterapi kan være inkludert i behandlingsplanen for å hjelpe pasienten håndtere smerte. CBT hjelper også pasienten endre holdninger og atferd som fører til usunne livsstilsvalg. Til slutt, avslapping ferdigheter, rehabilitering og fysioterapi kan anbefales i noen tilfeller.

Medisinering

Farmakologiske behandlingsanbefalinger inkluderer analgetika samt tramadol, en atypisk opioid som bidrar til å lindre smerte. Antidepressiva er ofte ansatt for å bidra til å forbedre humøret og søvnkvalitet og redusere smerte. Tropisetron, pramipexol, og pregabalin (Lyrica) også anbefales. Lyrica var den første av tre legemidler godkjent for Fibromyalgi behandling i USA, etterfulgt av Cymbalta og Savella.

En tverrfaglig tilnærming

De EULAR anbefalinger sier at planene behandling for fibromyalgi pasienter bør vurdere den enkeltes spesielle samling av symptomer og deres intensitet. I tillegg til smerte og evne til å fungere, er leger oppfordres til å undersøke pasientens grad av søvnforstyrrelser og grad av tretthet, alle vanlige symptomer. Pasientopplæring er sterkt anbefalt.

Prognose

Fibromyalgi symptomer kan administreres, men ikke kureres. Det er en livslang tilstand. Symptomer minske og intensivere syklisk, men vanligvis er forbedret med en kombinasjon av medisinsk behandling, tilstrekkelig egenomsorg og god generell helse.