Digidexo.com

Tegn og symptomer på lungekreft hos kvinner

Lungekreft er karakterisert ved ut-av-kontroll cellevekst som begynner i en eller begge lungene. Det er den nest vanligste kreftformen hos kvinner (etter brystkreft). Ifølge American Cancer Society, er det om lag 100 000 nye tilfeller av lungekreft hos kvinner hvert år. Denne sykdommen er den ledende årsak til kreft dødsfall i både menn og kvinner.

Betraktninger

Symptomer på lungekreft variere avhengig av størrelsen av tumoren, hvor kreften er plassert, og der den har spredd seg. Veldig tidlig i sykdomsforløpet, kan det hende du ikke har noen symptomer, og det kan ta år før symptomene vises.

Tidlige tegn og symptomer

Noen tidlige lungekreft symptomer ligner andre vanlige sykdommer. Eksempler på disse symptomene er tretthet, tap av appetitt og vekttap. Tidlige tegn og symptomer inkluderer en vedvarende hoste, smerter i rygg og skuldre, pustevansker og heshet av stemmen. Du kan ha kronisk bronkitt eller lungebetennelse, eller du kan hoste opp blod. Du kan legge merke til endringer i fargen på slim.

Avanserte Tegn og symptomer

Avanserte tegn og symptomer oppstår når kreften sprer seg til andre deler av kroppen din. Lungekreft kan metastasere til bein, lever eller hjernen. På dette stadiet, kan du utvikle hodepine, svimmelhet eller anfall. Leveren kan bli forstørret, noe som resulterer i gulsott. Bones kan bli sprø og ofte bryte. Som sykdommen fortsetter å spre seg, flere av kroppens energi blir brukt, og du kan bli ekstremt sliten og svak. Du kan utvikle en feber eller har problemer med kognitive funksjoner og hukommelse.

Røyking og lungekreft

Røyking er fortsatt nummer 1 risikofaktor for å utvikle lungekreft. Risikoen for å utvikle lungekreft øker med mengden du røyker og hvor mange år du har røykt. Ifølge Mayo Clinic, nåværende eller tidligere kvinnelige røykere har større risiko for å utvikle lungekreft enn menn som røyker like mye. Det er uklart hvorfor dette er sant. Endringer i et røykhoste er et mulig tegn på lungekreft og bør rapporteres til legen din.

Betydning

Ifølge American Cancer Society, flere mennesker dør av lungekreft enn brystkreft, tykktarm og lymfe kreft kombinert. Sjansene for en kvinne å utvikle lungekreft i hennes levetid er om en i 16. Hvis du er bekymret for at du kan ha noen av de tegn og symptomer på lungekreft, bør du oppsøke lege.