Digidexo.com

Skin Cancer Prevention and Early Detection

Skin Cancer Prevention and Early Detection


Hudkreft er den vanligste typen kreft i USA, som berører mer enn 1 million mennesker hvert år, ifølge American Cancer Society. Denne tilstanden kan påvirke alle i alle aldre, men er mer sannsynlig å utvikle i lys-skinned mennesker, de med en familie historie av hudkreft, de over 50, og de som er utsatt for soleksponering regelmessig. Hudkreft er oftest funnet på ansikt, hals, hender og armer.

Skin Cancer Definition

Hudkreft oppstår når hudceller vokser unormalt, og hvis den ikke behandles disse kreftcellene kan spre seg i hele kroppen. Prognosen avhenger av hvilken type kreft det er og dens stadium når diagnosen. Det er tre hovedtyper av hudkreft, ifølge National Human Genome Research Institute.

Basalcellekarsinom og plateepitelkarsinom er klassifisert som ikke-melanom kreft og er mindre sannsynlig å spre seg til andre deler av kroppen. Basalcellekreft er den vanligste typen av hudkreft og rammer opp til 90 prosent av dem som får diagnosen. Denne typen kreft utvikler det meste på overkroppen. Melanom hudkreft er den mest alvorlige, særlig blant yngre mennesker, og mest sannsynlig til å forårsake død. Dette hudkreft utvikler det meste på underkroppen.

Skin Cancer Prevention

Som UV-eksponering er en av de viktigste risikofaktorer for å utvikle hudkreft; unngå soleksponering under den midtre delen av dagen, mellom klokken 10 og 16:00, når solen er på sitt varmeste. Bruk verneklær for eksempel en bredbremmet hatt, solbriller, langermede skjorter og bukser eller UV-godkjent vernetøy med UPF 50. Mørkere-fargede klær gir mer UV-beskyttelse enn lysere farger.

Bruk solkrem med en solfaktor på minst 15 og UVA og UVB beskyttelse. Bruk solkrem året rundt, selv på overskyete dager og om vinteren. Påfør 15 minutter før soleksponering og fortsette å på nytt med jevne mellomrom, minst to ganger hver time, mens eksponert for solen, spesielt hvis du er i vannet eller svetting. Unngå solarium og sunlamps.

Early Detection of Skin Cancer

For tidlig deteksjon av hudkreft, bør du undersøke deg selv månedlig, sier National Cancer Institute. Eventuelle uvanlige hud markeringer, føflekker eller hud vekster eller endringer i eksisterende merking bør rapporteres til lege umiddelbart. Bruke et speil i et godt opplyst rom for å sjekke vanskelig å se områder av kroppen. Vekster som er mørke i fargen med ujevne marginer, kløende eller øm, oser, blødning eller skjellete skal rapporteres.

Tidlig påvisning av hudkreft kan også være effektivt med en gang-a-års screening av helsepersonell utfører en hel kropp hud eksamen. Dette er viktig spesielt hvis det er en familie historie av hudkreft eller for de over 50 år gammel; hvis det blir funnet tidlig nok, kan noen hud unormalt bli behandlet før de blir cancerous.