Digidexo.com

Om lungeproblemer hos nyfødte

Mens de fleste nyfødte er brakt inn i denne verden ganske sunt, kan det være komplikasjoner spesielt blant premature babyer. Det er ikke noe alle foreldre ønsker å tenke på, men bekymring er der fortsatt. En av disse problemene kalles Respiratory Distress Syndrome. Dette problemet blir opprettet når den nyfødte lunger ikke kan forbli åpen i mangel av en substans som kalles overflateaktivt middel, som bidrar til å fordele overflatespenning i lungene.

Historie

Historien om RDS har avansert siden 1821 da denne tilstanden ble ofte diagnostisert som "dobbel lungebetennelse" eller noen andre slike puste sykdom hos en nyfødt. Disse forholdene var for det meste dødelig på den tiden. Siden da har store fremskritt er gjort for å forbedre overlevelsen av spedbarn diagnostisert med RDS, inkludert et fokus på å skape trygge luftrom for nyfødte inntil lungene fullt ut kan utvikle. Samtidig som de har tatt mange navn siden 1821 --- sjokk lunge, post-traumatisk lunge --- det var ikke før 1967 at pustevanskesyndrom ble skapt når diagnostisere lungeproblemer hos voksne på grunn av en rekke årsaker.

Forhold

Respiratory Distress Syndrome er en lunge problem funnet hos nyfødte, spesielt premature babyer som mor har diabetes. Andre faktorer kan inkludere et søsken som hadde RDS, et keisersnitt, en komplisert leveranse som forårsaket acidose hos den nyfødte, en multippel graviditet som tvillinger eller en rask arbeidskraft. Det er også mange andre genetiske faktorer som kan forårsake RDS.

Symptomer

Symptomene på RDS er raske og ofte dødelig, trenger umiddelbar handling dersom den nyfødte er å holde seg i live. Hos premature nyfødte, kan lungeblærer være stiv og kollapset selv til det punktet at den nyfødte ikke får puste. Dersom lungeblærer er ikke helt ubrukelig, kan den nyfødte viser tegn til anstrengt pust, fakling av neseborene med luftinntak og gryntende under uttak. Blålig hud kan utvikle seg på grunn av mangel på oksygen i blodet. Uten umiddelbar behandling, uansett surfaktant den nyfødte har blir brukt og de musklene som driver lungene blir sliten og svak. Hjerneskade og død kan føre til.

Behandlinger

Den første forebyggende tiltak man kan ta er å prøve å la den nyfødte nok tid til å fullt utvikle lungene før de blir født. Dette kan bety forsinke fødselen for noen tid. En lege kan danne en amniocentesis, noe som er nok til å trekke fostervann fra nyfødt til å bestemme om det er en tilstrekkelig mengde av overflateaktivt middel. Dersom fødselen ikke kan bli forsinket, men legen oppdager lungene ikke er klar, kan hun bruke kortikosteroider til raskt å utvikle barnets lunger, og dermed gjør effekten av RDS mye mindre betydning ved fødselen.

Andre behandlinger inkluderer oksygen administreres umiddelbart etter fødselen for en lengre periode, samt mekanisk ventilasjon i mer alvorlige tilfeller.

Medisinske fremskritt

En bedre forståelse av hva som forårsaker RDS hos nyfødte, fremskritt innen røntgenutstyr og fremskritt i blodanalyse har tillatt leger å raskt diagnostisere og behandle RDS, mye bedre enn i 1800 og til og med 1990-tallet. På grunn av fremskritt i mekaniske åndedrettsvern (tidevolum) og utsatt posisjonering --- sette opp pasienten, slik at han puster i den maksimale mengden oksygen mulig --- så vel som evne til å levendegjøre lunge utvikling mens barnet fremdeles er i mors liv, har overlevelsen økt kraftig for de nyfødte som lider av RDS.

Ekspertråd

Det beste en forelder eller forventningsfull mor kan gjøre for å hjelpe sine nyfødte er tidlig deteksjon. Å vite at sjansene for RDS øke som en baby er for tidlig, er det opp til legen å kjøre tester for å fastslå funksjonaliteten til nyfødte lunger. Selv etter at barnet er født, bortsett fra behandlinger i medisinsk senter, må en forelder være oppmerksom på at hun kanskje må hjelpe fortsette oksygenbehandlinger hjemme i lengre tid før nyfødte lunger er fullt utviklet.