Digidexo.com

Hvordan snakke til et barn med Aspergers syndrom

Hvordan snakke til et barn med Aspergers syndrom


Selv om mange barn berørt av Aspergers syndrom er høy-fungerende og intelligent, er de ofte sosialt utfordret. De ofte misread sosiale signaler, gjøre upassende beslutninger og vise følsomhet for lys og lyder. Disse vanskelighetene kan gjøre verbal deltakelse problematisk for både barnet og andre rundt ham.

Bruksanvisning

•  Utdanne deg selv. Finn ut mer om Aspergers syndrom og relaterte atferd ved å spørre barnets foreldre eller gjør noen undersøkelser på egen hånd. Å vite på forhånd hva du kan forvente og hvordan å samspille godt vil hjelpe deg å snakke mer effektivt med barnet.

•  Vær følsom. Barn med Aspergers syndrom ikke kan være lurt å se på deg, bli rørt av deg eller snakke med deg. Hvis dette er tilfelle, være følsom for barnet og på hvilke måter må hun takle i sosiale situasjoner.

Hold det enkelt. Barn berørt av Aspergers syndrom, men smart, har ofte vanskeligheter med følgende verbale samtaler og instruksjoner. Det er best å holde dialogen fri for vitser eller gåter, i hvert fall i begynnelsen. Gi solide forklaringer ved å bo borte fra komplisert vokabular eller underforståtte betydninger.

Pique barnets interesse. Snakk om noe du vet at barnet er veldig glad i for å engasjere dem i samtalen. Barn med Aspergers syndrom har en tendens til å fokusere på et bestemt emne, og kan være lurt å holde det tema for diskusjon.

Vær tålmodig. Gi barnet nok tid til å bruke hans auditive prosesseringsferdigheter til å svare deg. Det kan virke som om barnet ikke lytter til deg, når han faktisk er fortsatt prøver å behandle informasjonen han nettopp har hørt eller sett. Gi barnet tid han trenger til å reagere hensiktsmessig.