Digidexo.com

Hva som forårsaker høyt kolesterol?

Høyt kolesterolnivå er en tilstand der blodet faktisk bærer mer kolesterol enn normalt. Ofte referert til som hyperkolesterolemi, kan dette forhøyet nivå av kolesterol plassere deg på et høyere risiko for å utvikle aterosklerose, som er opphopning av fettavleiringer langs arterieveggen. Når skjer, blodkar begrense og noen ganger stivne, øke blodtrykket og øke potensialet for koronarsykdom, hjerneslag og hjertesykdom. For å bekjempe denne tilstanden, er det svært viktig å forstå hva som forårsaker problemet.

Diett

En av hovedårsakene til høyt kolesterolnivå er dine spisevaner. Når din diett består av produkter som inneholder mye mettet fett, trans fett og kolesterol, er det mer sannsynlig å utvikle høyt kolesterolnivå enn de menneskene som begrenser eller unngå slike produkter. Fettholdig kjøtt, hele meierivarer, stekt mat, sterkt bearbeidet mat og prepackaged snacks er ofte fylt med mettet fett og transfett, øker low-density lipoprotein (LDL) kolesterol i blodet, noe som er det "dårlige" kolesterolet.

Men det er ikke bare hva du spiser som kan bidra til høyt kolesterol; det er også hva du ikke spiser. Frukt, grønnsaker og hele korn samt kaldtvannsfisk kan faktisk gå en lang vei å øke du high-density lipoprotein (HDL) kolesterol, også kjent som "gode" kolesterolet, noe som kan senke total kolesterolet.

Vekt

En annen faktor som spiller en rolle i utviklingen av høyt kolesterolnivå er din vekt. Overvekt, spesielt når du arbeider med fedme, kan bidra til heving i kolesterolet. Med tap av 5 til 10 pounds, ifølge Mayo Clinic, kan gunstig påvirke kolesterolet.

Livsstil

Noen ganger er høyt kolesterolnivå et direkte resultat av din livsstil. Når du fører en mer stillesittende liv, er du faktisk mer tilbøyelige til å utvikle denne tilstanden. Trening har lenge vært sett på som en "kolesterolsenkende" aktivitet, så holde seg i form og aktiv kan ofte holde kolesterolnivået innenfor en normal rekkevidde.

Tobakk

Høyt kolesterolnivå har også vært knyttet til bruk av tobakk, nemlig å røyke tobakk. Dette skyldes i stor grad den effekten det har på HDL kolesterol, som kan bidra til å fjerne LDL kolesterol fra blodet. Når du røyker, kan HDL kolesterol nivået slippe og påvirke din totale kolesterolet.

Genetikk

Dessverre, kan genetikk spiller en rolle i høyt kolesterolnivå. I denne situasjonen, kroppen produserer faktisk mer kolesterol enn normalt, noe som gjør kosthold, vekt og trening enda viktigere for deg og kolesterolnivået.