Digidexo.com

Hva er en SGPT Blood Test?

Hva er en SGPT Blood Test?


En SGPT blodprøve er en test benyttet for å måle mengden av enzymet glutamat-pyruvat-transaminase (GPT) i blod.

Betydningen av SGPT Blood Test

Dette enzymet er funnet i celler av hjerte, nyrer, muskler og bukspyttkjertel i små mengder, men det er i langt større konsentrasjon i leveren. Denne testen kalles ALT. Du kan høre din lege henvise til det som en leverfunksjon studie, der det også kombineres med flere andre tester, som alle teste hvor godt leveren fungerer.

Fordeler med SGPT blodprøve

En SGPT test gjøres for å se om leveren er syk eller skadet. Selv om det er normalt et lavt nivå av GPT i blodet, vil den øke i nærvær av visse sykdommer, slik som cirrhose og hepatitt. Bruken av visse medikamenter, så som statiner som reduserer kolesterol, kan også irritere leveren forårsaker GPT skal frigis. Dette er grunnen til at leger sjekke leverfunksjonen nøye når du er på visse typer narkotika. Tidlig påvisning av forhøyede GPT nivåer kan la legen vite når du skal redusere eller eliminere bruken av visse medikamenter for å hindre varig skade på leveren.

Funksjoner av SGPT Lab Test

Normale resultatene av SGPT kan variere fra ett laboratorium til et annet. Laboratoriet utfører SGPT testen vil skrive ut sine normale verdier på lab rapporten. De fleste laboratorier vurdere en GPT nivå på null til 30 enheter per liter. Nivået av GPT kan være forhøyet betraktelig hvis du drikker for mye alkohol, eller har kyssesyke, kronisk leverskade eller sykdom, gallestein eller galleblæresykdom eller visse typer kreft. Ingen medisinske tilstander er kjent for å forårsake at en person har en GPT-nivå som er for lavt.

Videre testing

Hvis ALAT testen er ekstremt forhøyet, be din lege kan for at du har en ultralyd utført på leveren din. Dette vil avgjøre om det er en underliggende sykdom faktor og vil hjelpe legen avgjøre hva du skal gjøre for å senke GPT nivå. Hvis økt GPT nivået forårsaket av bruken av et medikament, avsluttet bruk av medikamentet eller erstatte den med et annet medikament vil vanligvis la GPT nivået faller tilbake i det normale området. Ved de forhøyede nivåene GPT er forårsaket av andre problemer med lever eller galleblæren, vil legen sannsynligvis henvise til en spesialist, for eksempel en gastroenterologist, for videre evaluering.

SGPT blodprøve Betraktninger

Den SGPT blodprøve er utført på blodserum. Blodet trekkes fra en blodåre og sentrifugert i en sentrifuge til å separere serumet fra cellene. Ingen spesiell forberedelse til testen er nødvendig; imidlertid ikke utfører hard trening rett før å ha test gjort. Du bør også unngå å ta urter som solhatt og vendelrot, som de kan påvirke SGPT resultater. Hvis du har en unormal testresultatet, vil du sannsynligvis bli bedt om å ha test gjort på nytt for å være sikker på at den første testen var korrekt.