Digidexo.com

Hva er årsaken til nyresvikt?

Nyre-sykdom er den gradvise tapet av nyrefunksjonen over en forlenget tidsperiode. Nyrene er ømfintlige organer og tap av funksjon er ofte permanent. Videre er nyresykdom ofte tilstede uten symptomer før det er godt utviklet.

Funksjon

Nyrene er bønneformede organer omtrent på størrelse med en knyttneve som sitter i korsryggen. De har mange funksjoner, men deres viktigste er å filtrere sirkulerende blod av avfallsstoffer og urenheter. Den gjør dette ved hjelp av blodtrykk og et intrikat system av små blodkar. Leaving proteiner og andre næringsstoffer i blodet, lage nyrene urin fra avfallsprodukter. Urinen deretter forlater nyrene gjennom ureter og lagres i blæren til den kan bli utskilt.

Nyresykdom

Nyre sykdom (også kjent som nyresykdom eller kronisk nyresykdom) er den gradvise, fast forverring av nyrefunksjonen over tid. En nyresykdom kalles ofte en stille morder fordi det gjør ikke tilstede symptomer i tidlige stadier. I mange tilfeller må de første symptomer på nyresykdom ikke bli tydelig før sykdommen har utviklet seg i stor utstrekning. Symptomer på nyresykdom inkluderer problemer med vannlating, blodig urin og intense smerter i korsryggen.

Diabetes

Diabetes er ofte årsak til renal sykdom. Kroppens celler bruker insulin for å absorbere glukose, sukker brukes til energi. Når kroppen ikke produserer nok insulin eller ikke reagerer på insulinet den produserer, bygger glukose opp i kroppen din, fordi det ikke kan bli absorbert. Dette kalles diabetes, og det kan føre til nyresykdommer gjennom oppbygging av glukose. Nyrene hjelper kroppen å holde seg frisk ved å fjerne overflødig glukose fra blodet. Når blodsukkeret begynner å klatre, må nyrene jobbe mye hardere for å filtrere det fra blodet. Over tid kan dette føre til nyresykdom.

Hypertensjon

En annen årsak til nyresykdom er hypertensjon eller høyt blodtrykk. Blodtrykket er den kraft som de sirkulerende blod steder på blodkar den strømmer gjennom. Kosthold, vekt og genetisk bakgrunn er de viktigste årsakene til hypertensjon. Høyt blodtrykk er skadelig for nyrene, fordi de benytter blodtrykket i filtreringsprosessen. Nyrene har også et nettverk av små blodkar kalt kapillærer, som kan ta skade av intens press. Når disse kapillærer er skadet, nyrene slutte å være i stand til å filtrere blodet så effektivt som mulig.

Urinveisinfeksjon

Nyrene er hovedkomponenten i urinsystemet, som virker til å fjerne avfall fra blodet, konvertere det til urin og deretter skille den fra kroppen. Urin sykdom kan påvirke nyrene dine negativt og føre til nyresykdom. Noe så enkelt som en urinveisinfeksjon kan utvikle seg til alvorlige infeksjoner hvis venstre ubehandlet. Nyre-infeksjoner kan utvikle seg fra økningen av bakterier fra andre infiserte urin strukturer, slik som blæren eller uretra. Nyre infeksjoner er de farligste typer urinveisinfeksjon og kan forårsake skade på nyrene, noe som fører til nyresykdom.