Digidexo.com

Fundamentals of Sonography

Fundamentals of Sonography


Foreldre-å-være ofte har et bilde som for dem er den mest dyrebare i hele sin samling. Selv om dette bildet er en enkel svart-hvitt kornete bilde, til foreldre, er det perfekt, for uskarpt bilde i det bildet er det første bildet av sin nye baby, tatt mens barnet er fortsatt inne i mors liv. Dette bildet er laget under en prosedyre kalt en sonogram, eller, i sin mer vanlig betegnelse, en ultralydundersøkelse. Sonografi anvendes i andre medisinske diagnostiske prosedyrer.

Hva sonography Is

Ifølge Merck Manual, sonografi, eller ultralyd, er en metode hvorved en trenet tekniker benytter høyfrekvent lyd eller ultralyd, bølger for å lage bilder av indre organer eller av blodstrømmen eller kroppslige vev. Denne prosedyren kalles ofte en sonogram eller en ultralydundersøkelse, og profesjonell som utfører prosedyren er en sonographer.

Hvordan sonography Works

Utralydoperatøren bruker et instrument som kalles en svinger som konverterer elektrisk strøm til lydbølger. Lydbølgene i sin tur spretter av organer og vev i kroppen, som er reflektert tilbake til svingeren. Svingeren sender de reflekterte bølgene tilbake til en datamaskin, som omdanner de elektriske signalene til mønster eller bilde. Utralydoperatøren viser deretter vanligvis dette bildet på en skjerm, og lagrer det på film eller lagrer den som en digital databilde. Prosedyren bruker ikke røntgen, og det regnes som trygt og helt smertefri.

Sonography under graviditeten

Sonography er en ofte brukt prosedyre under graviditet. Din fødselslege vil vanligvis bestille din første ultralyd når du er mellom 16 og 20 uker gravid, men hvis legen mistenker et problem, kan du ha ett så tidlig som fire eller fem uker. Under midpregnancy ultralyd, får du din første glimt av babyen. Ultralyd vil indikere hjerterytme, alder, beliggenhet, antall og selv kjønnet på babyen din, og leger bruker den til å diagnostisere misdannelser eller potensielle helseproblemer i fosteret. Det gir også et glimt av morkaken, livmor og andre bekken organer. Ultralyden forteller fødselslege hvis svangerskapet og barnet utvikler seg normalt. Det er smertefri og ikke-invasiv. Du bør fortelle sonographer hvis du ikke ønsker å vite barnets kjønn.

Sonography For andre medisinske bruksområder

I dag er sonography ofte brukt til andre diagnostiske formål enn bare graviditet. For eksempel, kan legen din bestille en sonogram som følge av en mislykket mammogram å utføre en mer detaljert diagnose. I tillegg, leger noen ganger bestille sonograms å bidra til å oppdage vaskulær sykdom som kan føre til hjerneslag og å oppdage og behandle hjertesykdom eller hjerteinfarkt. En sonogram brukes ofte under prøvetaking prosedyrer for å guide nålen for en biopsi i et organ eller brystet. Sonography er også brukt i øyet og hjernen evalueringer, og legene kan bruke den til å påvise gallestein eller leversykdom.

History of Sonography

Sonography ble først utviklet i praktisk moderne bruk under andre verdenskrig for å hjelpe finne nedsenkede objekter som torpedoer eller bomber. Men sine røtter tilbake til de gamle grekerne, ifølge Beth orenstein i sin artikkel "Ultralyd History" som dukket opp i "Radiologi Today" magazine i 2008 I begynnelsen 6. århundre, filosofen Boethius droppet en liten stein i smult farvann for å sammenligne lydbølgene med andre bølger produsert. Men, som Orenstein bemerker, det var forskernes og leger 'ønske om å se inne i kroppen som førte til Pierre Curie oppdagelse av piezoelectricity i 1877, som historikere kaller den sanne oppdagelsen av ultralydteknologi. Og senkingen av Titanic i 1912, går Orenstein på å si, gjort "folk ønsker å vite hvordan du kan oppdage gjenstander under vann." Men sonography som et verktøy for medisinsk vitenskap ikke skje før 1920 og 1930, da den først ble brukt i fysioterapi for Europas fotballag. Teknologien har økt dramatisk, og i dag tusenvis av sonographers arbeide i feltet rundt om i verden.