Digidexo.com

Interne parasitter hos mennesker og dyr

Interne parasitter hos mennesker og dyr


Det er mange forskjellige parasitter som kan smitte mennesker og dyr. Disse kan noen ganger føre til alvorlige infeksjoner som kan drepe verten, eller parasitten kan gå ubemerket hen. Disse parasittene er vanligvis ulike ormer som infiserer verts gjennom inntak av eggene.

Symptomer

Det finnes forskjellige symptomer avhengig av den spesielle infeksjon. Diaré er et symptom felles for mange parasittinfeksjoner hos både dyr og mennesker. Omvendt, er forstoppelse også et vanlig symptom, på grunn av innvollene blir blokkert av ormer. Dårlig matlyst og slapphet er svært vanlige symptomer på parasittinfeksjoner. Alvorlig tretthet er en åpenbar symptom i kjæledyr lider av en moderat eller alvorlig infeksjon. Oppblåst buk er et symptom på ormer i dyr, mens mennesker er mer sannsynlig at lider av oppblåsthet.

Bendelorm

Bendelorm kan føre til mange problemer hos dyr og mennesker. Spesielt kan de forårsake emosjonelle endringer, slik som nervøsitet. Denne type parasitt er svært vanlig i dyr, da det er vanligvis hentet fra lopper. Spesielt katter er sannsynlig å få bendelorm infeksjoner fra lopper som var på gnagere dyret har drept. Disse parasittene vanligvis ikke forårsake mange symptomer på infeksjon, bortsett fra deres synlighet i dyrets avføring.

Rundormer

Den rundorm er nok en parasitt som kan smitte både mennesker og dyr likt. Som andre parasitter, kan det være synlig i feces, men det kan også bli detektert i oppkast. I verste fall scenarier, kan rundorm infeksjon føre til lungebetennelse, men det fører stort sett mageproblemer som diaré og oppkast. Dyr får ringorm infeksjoner gjennom insektbitt; menneskebarn ofte fange den ved inntak av skitt.

Hakeorm

Hookworms er bedre kjent for fôring av deres vertens blod enn forårsaker mageproblemer karakteristisk for andre interne parasitter. Verten blir ofte utrolig svak på grunn av blodmangel. Disse parasittene er vanskelige å oppdage, men som de ikke er synlige i vertens avføring måten mange andre parasitter er. I noen tilfeller, for å overleve, verten krever en blodoverføring. Hos mennesker kan hakeorm forårsake organskade.