Digidexo.com

Nyredialyse Prosedyrer

Dialyse er en livreddende prosedyre som brukes til å gjennomføre noen av funksjonene som syke nyrer kan ikke lenger håndtere. Ifølge National Kidney Foundation estimater, 341000 amerikanere får dialyse etter å ha opplevd nyresvikt. Dialyse behandlinger kan utføres på et dialysesenter, sykehus eller hjemme, avhengig av en persons tilstand.

Identifikasjon

Dialyse er nødvendig når en person utvikler slutten stadium nyresykdom eller nyresvikt, og nyrene er bare å jobbe på 10 til 15 prosent av normal kapasitet. Under dialyse, er en spesiell maskin som brukes til å ta over arbeidet med sviktende nyrer og fjerne avfall, overflødig vann og salt fra kroppen. Dialyse er også nyttig for å kontrollere blodtrykket og opprettholde et sikkert nivå av bikarbonat, natrium og kalium i kroppen.

Hemodialyse

Under hemodialyse, kalt en spesiell maskin en hemodialyzer fungerer som en kunstig nyre. En åpning vil bli gjort på arm eller ben, slik at blod kan strømme fra kroppen til hemodialyzer. Blod forlater kroppen gjennom et fleksibelt rør og returnerer gjennom et annet rør etter at det har blitt filtrert. Hemodialyse utføres vanligvis tre ganger per uke, med hver økt som varer mellom tre til fem timer.

Kontinuerlig ambulatorisk peritonealdialyse (CAPD)

Under kontinuerlig ambulatorisk peritoneal dialyse, eller CAPD, er blodet filtreres mens den er inne i kroppen. En mindre kirurgisk prosedyre brukes til å plassere et kateter, eller få tilgang til rør, inn i magen eller brystet. Når kateteret er på plass, er en plastpose som inneholder et flytende dialyse middel er festet til den og fluidet går inn i abdomen, der den trekker avfallsmateriale og ekstra vann inn i peritoneum, membranen som linjer underliv. Flere timer senere, forlater oppløsningen buken gjennom kateteret og er plassert i en tom sekk. Løsnings vanligvis forblir i magen i 4-6 timer før de ble fjernet og erstattet med fersk væske.

Kontinuerlig sykler-Assisted peritoneal dialyse (CCPD)

Hvis en lege anbefaler kontinuerlig cycler-assistert peritoneal dialyse, eller CCPD, vil en pasient bli utstyrt med en spesiell maskin som kalles en cycler, som fyller og tømmer magen med dialyse løsning tre til fem ganger mens han sover. Hver gang maskinen fyller og tømmer magen, oppstår en utveksling. I løpet av morgenen, er frisk løsning plassert i magen, hvor det fortsatt inntil pasienten starter den kvelden syklus.

CAPD / CCPD Kombinasjon

Noen mennesker trenger en kombinasjon av begge metoder for peritoneal dialyse, spesielt hvis de veier mer enn 175 kg. eller hvis bukhule sjikt i magen filtrerer avfall ved en langsom hastighet. Hvis en lege anbefaler denne kombinasjonen, må en pasient kan utføre utveksling i løpet av dagen, selv om han har vært vant til å forlate løsning i magen hele dagen. I noen tilfeller kan en pasient også nødvendig å bruke et mini-cycler om natten, i tillegg til de vanlige dialyseprosedyren.

Diet

For å gjøre mer effektiv dialyse, kan en lege anbefale at en person foreta visse endringer i sin diett. Salt bør unngås fordi det kan gjøre kroppen holde vann. En lege kan gi råd til å begrense matvarer som inneholder fosfor, for eksempel cola, melk, nøtter, ost og tørkede bønner. For mye fosfor kan svekke bein, noe som gjør en person mer utsatt for å utvikle leddgikt. En pasient kan også bli nødt til å begrense vanninntaket, som vann kan bygge opp raskt i kroppen hvis nyrene ikke fungerer.