Digidexo.com

IVF behandling Fakta

IVF behandling Fakta


IVF eller in vitro fertilisering brukes til å behandle ufruktbarhet etter mer konvensjonelle metoder har mislyktes i å hjelpe unnfange et barn. Det kan også brukes hvis en kvinnes egglederne er skadet eller i tilfeller av alvorlig mannlig infertilitet. Anslagsvis tre millioner barn har blitt unnfanget ved hjelp av IVF og andre assistert befruktning siden de først ble introdusert i 1978, ifølge data presentert for European Society of Human Reproduction and Embryology.

Process

IVF innebærer gjødsling og egg med sæd i et laboratorium i en prosess som kalles assistert befruktning. Prosessen begynner selv før en kvinnes egg blir hentet, når hun må ta hormoner for å stimulere egg modning. Deretter blir hun overvåket for å se når modningen er fullført. Deretter blir eggene høstet ved hjelp av en vaginal ultralyd-probe mens kvinnen er under lokalbedøvelse. Neste, er sperm hentet fra mannen, vasket og lagt til eggene i en lab kultur parabolen.

For menn med unormal sperm eller par som hadde tidligere IVF svikt, en ekstra prosedyre, kalt intracytoplasmatisk spermieinjeksjon, åpner for en sædcelle injiseres direkte inn i et modent egg for å hjelpe befruktning. Tre til fem dager senere, er de befruktede eggene, som nå heter embryoer, sprøytes inn i kvinnens livmor ved hjelp av et kateter. Ved implantering skjer, vil det være en graviditet. Ekstra embryoer kan fryses for fremtidige IVF forsøk.

Suksess Rate

Ifølge Centers for Disease Control, kvinner i USA hadde 138 198 assistert befruktning sykluser som resulterte i 41 343 fødsler i 2006 Fordi noen av fødslene var multipler, ble 54 656 spedbarn født ved hjelp av denne teknologien. Dette er omtrent en 30 prosent graviditet suksessrate. På grunn av mer effektive IVF teknikker, har den registrerte ledigheten opp fra 1996, da det ligget rundt 22 prosent.

Komplikasjoner

Det kan være komplikasjoner fra å bruke IVF. Noen ganger, narkotika brukes til å bistå egg høsting føre til ovarialt hyperstimuleringssyndrom. Ifølge Mayo Clinic, om lag 25 prosent av kvinnene på gonadotropiner utvikle mild OHSS, noe som fører til hovne og smertefulle eggstokker og magesmerter.

Noen ganger embryo implantater i egglederen, noe som resulterer i en graviditet utenfor livmoren. Dette skjer på et litt høyere sats for de som bruker IVF. Fordi de fleste kvinner på IVF har en ultralyd innen 14 dager etter implantasjon er de fleste ektopiske svangerskap fanget før de kan skade egglederen.

Flere svangerskap er mer sannsynlig å skje i IVF. Mens tvillingene ikke kompromiss helsen til mor eller hverandre, kan tre eller flere embryoer føre til for tidlig fødsel og andre helsemessige konsekvenser for både mor og barn.

Fruktbarhetsklinikker

Fordi IVF kan være dyrt og kan ikke dekkes av forsikringen, par vanligvis velger å grundig forskning noen klinikk før de søker denne behandlingen. CDC opprettholder en database med statistikk om assistert befruktning ved fruktbarhetsklinikker og forteller at par bør vurdere hvilken type pasienter akseptert og årsakene til ufruktbarhet når man sammenligner klinikk graviditet suksess priser.

Donoregg eller Sperm

Hvis en kvinne ikke produserer egg, kan paret ønsker å bruke et egg donor for IVF. Det samme gjelder hvis en mann ikke produserer nok sperm. I begge tilfeller vil paret må bestemme om de vil be en venn eller et familiemedlem eller om de foretrekker en anonym donor. Faktorer som kostnader og psykologiske konsekvenser bør også vurderes.

Historie

IVF-behandling ble først brukt i England i 1978 av Dr. Patrick C. Steptoe, en gynekolog, og Dr. Robert G. Edwards, en embryolog. Det var her begrepet "prøverørsbarn" ble skapt for å beskrive befruktning i laboratoriet i stedet for i livmoren. Siden den gang har teknikken blitt raffinert og dens suksess satsen økt.