Digidexo.com

Hvordan forstå blæren sykdom

Det finnes mange forskjellige typer sykdommer som kan påvirke blæren og forbyr riktig funksjon. Blæren er plassert i nedre del av magen, og dens primære funksjon i kroppen er å lagre urin. Imidlertid er blæren del av et komplekst system kjent som urinsystemet, og en blæresykdommer kan påvirke dens samlede funksjon. For å forstå mer om blæren sykdom, må du ta skritt for å utdanne deg selv om de ulike komponentene.

Hvordan forstå blæren sykdom

•  Lær om de delene av urinveiene og hvordan de ulike delene fungerer sammen. Ulike typer blæren sykdommer påvirker forskjellige områder i urinveiene, og du vil være bedre forberedt på å håndtere symptomene hvis du har kunnskap om hvordan systemet fungerer. De deler av urinsystemet omfatter nyrer, urinleder, blære, ringmuskelen, og urinrøret. Å lære om hvordan disse delene fungerer sammen, spør din urolog for mer informasjon eller besøk en pålitelig kilde på nettet, for eksempel National Institutes of Health nettsted, kidney.niddk.nih.gov.

Finn ut om du er i faresonen for eventuelle blæren sykdommer. Spør legen din eller gjør en enkel online søk etter risikofaktorer kan hjelpe deg å avgjøre om du bør være bekymret. Eldre mennesker, som for eksempel pensjonister, folk som lider av en kronisk sykdom, eller personer som har pådratt seg en alvorlig skade er alle i faresonen for å utvikle en blæren sykdom. En person som er en del av den aldrende befolkningen kan miste noen muskelkontroll, være i stand til fullt ut å tømme blæren hans, eller miste noen mulighet til å filtrere avfallsstoffer ut av blodet, som alle kan forårsake blæren sykdommer. De som lider av en sykdom eller skade kan også miste evnen til å filtrere avfallsstoffer ut av blodet, eller urinen veien kan bli blokkert. Finne ut om du er i faresonen vil hjelpe deg å avgjøre om du bør søke lege.

Studer de ulike blæren sykdommer og lære symptomer, risikofaktorer, og behandlingstilbud. Du bør spørre din urolog for informasjon om blæren sykdommer. Dersom tilstrekkelig informasjon ikke er tilgjengelig på kontoret hennes, vil hun være i stand til å henvise deg til en pålitelig kilde, for eksempel American Urological Association Foundation eller National Association for Continence, for mer informasjon. Som et eksempel på den type informasjon du bør finne, ta urininkontinens. Kvinner er mer utsatt enn menn, særlig eldre kvinner, og symptomer inkluderer et tap av blærekontroll. Behandlingstilbud kan være så enkelt som øvelser og medisiner, eller så komplisert som kirurgi.

Spør urolog eller fastlegen om de ulike testene som er gitt til bidra til å oppdage blæren sykdommer. Diskuter dine risikofaktorer og ulike typer medisinske tester. Typer tester inkluderer undersøke innsiden av blæren ved hjelp av en cystoscope, tar et røntgenbilde av urinveiene, og utfører en urinalysis test, som krever studere en prøve av urin og identifisere eventuelle skadelige stoffer. En Urodynamiske test, som måler hvordan blæren kontrakter og slapper av, kan anbefales for pasienter med nerve eller muskel problemer.

Finn ut hvilken type lege behandler de ulike blæren sykdommer. En primær omsorg lege kan behandle mild blæren sykdommer, som for eksempel en urinveisinfeksjon, eller UTI. For mer komplekse problemer, må du se en urolog. Urologer generelt spesialister i urinveiene for menn og kvinner, samt det mannlige reproduksjonssystemet. Hvis en blære sykdom påvirker den kvinnelige reproduktive system, bør du se en urogynecologist, eller en lege som er spesialist i kvinnelige urin og reproduktive systemer. Hvis blæren sykdommen påvirker nyrene, bør du se en lege som er spesialist i nyresykdommer, kjent som en nefrolog.