Digidexo.com

Koronar hjertesykdom

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention, koronar hjertesykdom (CHD) er den vanligste formen for hjertesykdom. Koronararteriene er de primære blodkar som gir ditt hjerte med blod, oksygen og næringsstoffer. Når de blir svekket, oftest på grunn av fettavleiringer kalt plakk, er det referert til som koronarsykdom. CHD kan føre til hjerteinfarkt.

Ukontrollerbare risikoer

The American Heart Association (AHA) sier flertallet av folk som dør av CHD er 65 år og eldre. Menn er i større risiko for CHD enn kvinner. Imidlertid er risikoen for en kvinne går opp etter menopause. Hvis foreldrene dine led av hjertesykdom, er det mer sannsynlig at lider av det også.

Modifiser Risks

AHA sier røykere er opptil fire ganger mer sannsynlig å utvikle hjertesykdom enn ikke-røykere. Høyt blodtrykk, høye kolesterolverdier og høyt stress i livet ditt kan bidra til koronar hjertesykdom. Andre risikofaktorer inkluderer diabetes, overvekt og mangel på fysisk trening.

Symptomer

Koronar hjertesykdom kan utvikle seg sakte over en periode på flere år, går praktisk talt ubemerket. Som fettavleiringer fortsette å samle inn dine koronararteriene, kan du begynne å føle brystsmerter (angina). Smerten er ofte utløst av følelsesmessig eller fysisk stress. Du kan også oppleve pustebesvær og tretthet hvis ditt hjerte er ikke lenger i stand til å pumpe en tilstrekkelig tilførsel av blod for å møte kravene i kroppen din.

Diagnostisering CHD

Testing av materiale som brukes til å diagnostisere CHD inkludere elektro (EKG) og echocardiorgrams. En EKG tar til etterretning elektriske signaler som de beveger seg gjennom hjertet. Det kan ofte oppdage tegn på en nåværende eller tidligere hjerteinfarkt. En ekkokardiogram bruker lydbølger til å lage bilder av hjertet ditt, som legen kan avgjøre om alle deler av hjertet veggen er fullt bidrar til hjertets pumpeaktivitet.

Medisiner

Legen din kan forskrive kolesterol modifiserende medisiner, fordi de reduserer den primære materiale som blir deponert på koronararteriene. Disse stoffene omfatter statiner, niacin og fibrater. Aspirin kan bidra til å stoppe blokkering av dine koronararteriene, fordi det kan redusere risikoen for blodpropp. Et annet alternativ inkluderer betablokkere, som ofte brukes til å bremse pulsen og senke blodtrykket, redusere ditt hjerte behov for oksygen.

Aggressiv behandling

Noen ganger CHD krever mer selvsikker behandling. Legen kan anbefale en angioplastikk og stent (eller perkutan koronar revaskularisering). Denne prosessen innebærer bruk av en ballong-type enhet som er ført gjennom et kateter til det blokkerte området, hvor den komprimerer fettavleiringer mot blodårene. En mesh tube (stent) er ofte plassert i arterien for å hjelpe den forbli åpen. Koronar bypass kirurgi er åpen hjertekirurgi, og vanligvis er reservert for saker som involverer en rekke trange koronararteriene.

Recovery & Prevention

De samme atferd som kan hjelpe i behandling og gjenvinning av CHD kan også bidra til å forhindre problemer fra utviklingsland i første omgang. Disse inkluderer å håndtere stress, å gjøre sunne endringer i kostholdet og økt fysisk aktivitet. Hvis du røyker, sluttet.