Digidexo.com

Leversykdommer og sykdommer

Leversykdommer og sykdommer


Som den største indre organ i menneskekroppen, er leveren ansvarlig for mer enn 100 forskjellige kroppsfunksjoner. Kompleksiteten av dette viktige organ som gjør den utsatt for forskjellige sykdommer og lidelser. Selv om de er sjeldne, og noen av de mest vanlige sykdommer inkluderer cirrhose, hepatitt, leverkreft, alkohol-induserte forstyrrelser, og leverproblemer hos barn. Vanlige symptomer på en leversykdom kan omfatte de som er forbundet med fordøyelsesproblemer, samt blodsukker problemer, metabolisme vanskeligheter og overdreven absorpsjon av fett.

Skrumplever

Skrumplever er nummer tre i sykdommer som en ledende dødsårsaken blant mennesker som strekker seg fra alderen 25-59 og er den syvende øverste dødsårsaken for alle aldre. Ifølge American Liver Foundation, hevder skrumplever mer enn 25.000 amerikanere årlig. En sykdom som utvikler seg langsomt, er skrumplever en tilstand der arrvev erstatter sunt leveren vev. Selv om leveren er i stand til å foreta nødvendige reparasjoner i mild skrumplever, i mer avanserte tilfeller det er mer arrvev dannes i leveren, hindrer leveren til å fungere skikkelig.

Gulsott

Gulsott, noe som fører til både huden og det hvite i øyet til å gulne, er forårsaket av overdreven gallepigment (bilirubin), som er en gul-farget hemoglobin kjemisk. Med sammenbrudd eller røde blodceller, erstatter kroppen dem, bygge nye celler. Leveren behandler gamle celler, men da den ikke kan håndtere blodceller bryte ned, bygger billrubin opp i kroppen forårsaker at huden skal vises gult. Vanligvis er gulsott den første eller eneste symptomet av leversykdom.

Viral hepatitt

En smittsom leverbetennelse, viral hepatitt (også kalt hepatitt) rammer mer enn 70.000 amerikanere årlig. Symptomene kan begynne plutselig, og som varer i flere uker, etterfulgt av en pasient hvilende fra 2 til 12 uker. Sykdommen har influensalignende symptomer som tretthet, mild feber, appetitt tap, kvalme, oppkast og sporadisk diare, i tillegg til muskel og leddsmerter. Leveren kan også bli øm og forstørret.

Typer av Hepatitt

Det finnes flere typer hepatitt. Hepatitt A, forårsaket av hepatitt A virus kalt HAV, en leversykdom, sprer det meste gjennom forurenset vann fra avføring av en infisert person eller gjennom mat. Kontakt gjennom anal eller oral sex med noen som har HAV er en annen måte å avtale det. Viruset kan forårsake lever hevelse, selv om det vanligvis ikke forårsake permanent skade. Symptomene ligner på influensa symptomer og etter flere uker, symptomene bedres. Hepatitt B er forårsaket av hepatitt B-virus, og er lik den influensa og noen ganger mangler noen symptomer. Hepatitt C (non-A, non-C hepatitt) er forårsaket av kontrakt med infisert blod eller seksuell kontakt med noen som er smittet med hepatitt.

Alkohol-indusert leversykdom

Akkurat som navnet antyder, er alkohol-indusert leversykdom forårsaket av overdreven alkoholforbruk. Den vanligste typen av sykdommen er kjent som fettlever i hvilken leveren forstørres, noe som resulterer i abdominal smerte på høyre side. Alkohol hepatitt er en annen type med symptomer som feber, økt hvite blodceller, gulsott og forstørret lever. Huden viser edderkopp-lignende årer er et annet tegn.

Hemokromatose

Hemokromatose, som også er kjent som jernoverbelastningssykdom, er en stoffskifteforstyrrelse, representert ved for mye jern fra mat blir absorbert. Snarere enn å bli kvitt overflødig jern, blir den lagret i hele kroppen, som inkluderer bukspyttkjertelen og leveren, skade organene. En arvelig sykdom, kan hemokromatose forårsake leversvikt, leverkreft, diabetes og hjertesykdommer.

Wilsons sykdom

Wilsons sykdom oppstår når dreven kobber blir lagret i leveren. Dette fører til at kobber til å bli sluppet ut i blodet, skade nyrene og forårsaker hjerneskade.