Digidexo.com

Hva kjennetegner karbohydrater?

Hva kjennetegner karbohydrater?


Karbohydrater omfatter typisk en stor mengde av en persons diett. Karbohydrater er funnet i en rekke matvarer, inkludert frukt, brød, poteter og pasta. Karbohydrater er kjent for å øke en persons energi, noe som er grunnen til at idrettsutøvere konsumere store mengder karbohydrat-rik mat før de konkurrerer. For å vite mer om karbohydrater, er det nyttig å ta en titt på sine egenskaper.

Fiber

Ifølge University of Tennessee at Chattanooga, er fiber et karakteristisk for karbohydrater. Fiber ikke er fordøyelig av mennesker og de fleste fibre er i form av karbohydrater. Fiber er enten løselig eller uløselig. Oppløselige fibre oppløses i vann og danner en viskøs oppløsning, mens uløselig fiber ikke oppløses og opptar tarmen. Løselig fiber inneholder vanligvis pektiner, tannkjøtt og planteslim og uløselig fiber finnes i lignin og cellulose.

Enkle sukkerarter

Enkle sukkere er en annen karakteristikk av karbohydrater. Også kalt monosakkarider, enkle sukkerarter omfatter fruktose, glukose og galaktose. Fruktose er ofte funnet i frukt, mens galaktose er funnet i melk. Begge blir omdannet til glukose i leveren. Glukose er kroppens energikilde. Når enkle sukkerarter er dannet sammen, blir de disakkarider. Laktose, maltose og sukrose er eksempler på disakkarider. Maltose er vanligvis funnet i korn, mens sukrose kan lagres i frukt og grønnsaker og laktose i melk.

Komplekse karbohydrater

Karbohydrater også kjennetegnes ved tilstedeværelse av komplekse karbohydrater. Komplekse karbohydrater er sammensatt av kjeder av sukker knyttet sammen. Amylose er en vanlig sukker som finnes i komplekse karbohydrater. Komplekse karbohydratkjedene har filialer på dem også, noe tregere fordøyelse. Hvis komplekse karbohydratkjedene er hydrolysert og produserer kjeder som er mellom to og 10 enheter lang, er de omtalt som oligosakkarider. Hvis 11 eller flere enheter blir produsert, blir kjede kalt et polysakkarid.