Digidexo.com

Lymfom kreft Fakta

Lymfom, eller non-Hodgkins lymfom, er en type kreft som påvirker lymfesystemet, kroppens system for å bekjempe sykdom og sykdom. I mange tilfeller utvikler svulster på lymfeknutene, men sykdommen kan starte i nesten ethvert område av kroppen og spredt til en hvilken som helst del av kroppen. Som med de fleste kreftformer, overlevelse er svært avhengig av hvor langt sykdommen har kommet når det er diagnostisert og behandlet.

Symptomer

Mulige symptomer er nattesvette, kløende hud eller røde flekker på huden, mage eller ryggsmerter, tretthet, feber, vekttap, kronisk hoste og kortpustethet.

Årsak

Det er ingen kjent årsak til lymfom, men mulige triggere kan omfatte visse infeksjoner og eksponering for giftige kjemikalier.

Risikofaktorer

De med nedsatt immunforsvar, inkludert mennesker som har gjennomgått organtransplantasjoner eller som har autoimmune sykdommer eller HIV eller AIDS, er mer sannsynlig å utvikle lymfom. Visse virus og bakterieinfeksjoner også øke sannsynligheten.

Diagnose

Leger bruker vanligvis flere eksamener og prøver å diagnostisere lymfekreft, herunder blod- og urinprøver, undersøkelse av lymfeknuter, en biopsi av lymfeknuter og benmarg og CT, PET og MR skanner.

Behandling

Behandlingen varierer avhengig av type og stadium av lymfom, blant andre faktorer. Mulige behandlingstilbud omfatter interferonbehandling, radioimmunotheraphy, cellegift, stråling, stamcelletransplantasjoner og medikamentell behandling.