Digidexo.com

Årsaker til Livmorkreft

Hva er livmorkreft?

Livmorkreft påvirker den indre slimhinnen i livmoren, eller endometrium. Livmor (endometrial) kreft oppstår i den øvre del av livmoren; Det er en annen kreft enn den nedre del av livmoren, eller livmorhalsen. Flertallet av livmor kreft starter i endometriet, med bare en liten andel som begynner i muskelen av livmoren, ifølge American Cancer Society (ACS).

Østrogen og livmorkreft

Langvarig eksponering for det kvinnelige hormonet østrogen antas å forårsake livmorkreft. Østrogen stimulerer endometrial vekst, selv om hvordan østrogen spesifikt forårsaker cellene til å bli kreft er ukjent, ifølge ACS. Østrogenbehandling for å lindre menopausale symptomer som hetetokter og vaginal tørrhet, øker en kvinnes risiko for å utvikle livmorkreft. Hormonet progesteron reduserer risikoen for livmorkreft, slik at preparater som inneholder en kombinasjon av østrogen og progesteron er forbundet med en lavere risiko. P-piller lavere risikolivmorkreft og kan gi en beskyttende effekt i opptil 10 år etter at en kvinne avbryter bruker p-piller. Østrogen produseres naturlig øker også en kvinnes risiko for livmorkreft, ifølge ACS. For eksempel kvinner som begynner mensen før 12 år, eller som går gjennom overgangsalderen etter fylte 52 har en økt risiko for livmorkreft. I tillegg, kvinner med tilstander som produserer høyere østrogennivå enn normalt, for eksempel polycystisk ovariesyndrom, visse typer ovarietumorer eller atypisk endometriehyperplasi, er mer sannsynlig å utvikle livmorkreft enn kvinner uten disse forholdene.

Fedme

Østrogen produseres hovedsakelig i eggstokkene, men det er også produsert av fettceller. Derfor, kvinner som er overvektige er utsatt for livmorkreft. Diabetes og en fettrik diett er også forbundet med økt risiko for livmorkreft, fordi deres tilknytning til overvekt og fedme.

Nonhormonal Årsaker

Østrogen eksponering er bare ett av de potensielle risikofaktorer for livmorkreft. En familiehistorie med enten livmor eller tykktarm kreft kan føre til en økt risiko, men i bare en liten andel av kvinner med livmorkreft, ifølge ACS. Økende alder er en risikofaktor for alle typer kreft. Behandlinger for brystkreft eller eggstokkreft kan disponere en kvinne til livmorkreft. Tamoxifen, som brukes til behandling av brystkreft, har østrogene egenskaper og kan forårsake endometrialvekst. Stråling til bekkenområdet for å behandle kreft i eggstokkene kan skade DNA av livmor-celler, som resulterer i kreft.