Digidexo.com

Urinsyregikt Tophi Behandlinger

Gikt er en artrittisk sykdom som kan utvikle seg når overskytende mengder av urinsyre er til stede i kroppen. Det er preget av dannelsen av urinsyre krystaller i fôr av berørte ledd. I sine avanserte stadier tilstanden kan være ledsaget av dannelsen av tophi, eller masser av monosodium urat krystaller, i kroppens bløtvev. Behandling av gikt Tophi innebærer bruk av medikamenter for å redusere tilstedeværelsen av urinsyre.

Forstå gikt Tophi

Gikt tophi er en komponent av kronisk gikt, og vanligvis utvikler innen 10 til 12 år etter utbruddet av symptomene. I sjeldne tilfeller kan det også utvikle seg fra kortsiktig akutt gikt. De mest berørt steder i kroppen inkluderer bunnen av stortåen, albuer, fingre, håndledd, hender og akillessene. Hvis du utvikler gikt tophi, kan symptomene være smerte, felles ødeleggelse og deformasjon, bløtvev skader og nerve komprimering. Rapportere disse skiltene til legen din hvis de oppstår.

Bestemme riktig behandling

Hvis du er diagnostisert med gikt tophi, vil behandlingen fokuserer på å eliminere overflødig urinsyre. For å oppnå dette målet, vil legen først må finne ut hva som forårsaker din urinsyre oppbygging. I noen tilfeller, kroppen produserer urinsyre i en akselererende hastighet. I andre tilfeller, nyrene ikke klarer å eliminere normale mengder urinsyre fra blodet. Når legen finner ut hvilke av disse prosessene er til stede, vil han gjøre sin behandling valg.

Behandling med Allopurinal

Hvis du produserer for mye urinsyre, legen din vil sannsynligvis bruke et medikament som heter allopurinal (Aloprim, Zyloprim), som forstyrrer konvertering av visse viktige kjemikalier i urinsyre. Allopurinal er effektiv, og er det mest brukte alternativet i behandling av gikt tophi. Intensiteten av dens virkninger varierer med dose gis, og legen din vil forsøke å matche din behandling til mengden av overflødig urinsyre i systemet. Potensielle bivirkninger av allopurinal inkluderer senket blodverdier, gastrointestinale plager og hudutslett. I begynnelsen av behandlingen, er du også i faresonen for et angrep av akutt gikt. Snakk med legen din så snart som mulig hvis du opplever disse bivirkningene.

Behandling med Probenecid

Allopurinal er også effektiv i tilfeller hvor lav urinsyre eliminering er til stede, men legen din kan også foreskrive en gruppe medisiner som kalles uricosurics, som virker direkte på nyrene å forbedre sin eliminativ funksjon. Den hyppigst foreskrevet form for uricosuric kalles probenecid (Benemid); dersom legen foretrekker denne medisinen vil du vanligvis bli gitt en 1 til 2 gram dose daglig. Potensielle alvorlige bivirkninger av probenecid bruk inkluderer kortpustethet, hevelse rundt øyne, hudutslett og endringer i huden farge. Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du kontakte legen din umiddelbart. Mindre alvorlige bivirkninger inkluderer problemer med vannlating, blodig eller skyet urin og smerter i korsryggen eller på sidene. Konsultere legen din så snart som mulig dersom disse symptomene oppstår. Probenecid kan også forårsake nyresteindannelse, og bør ikke brukes hvis nyrestein allerede er til stede.