Digidexo.com

Viktigheten av Omega 3 fettsyrer

Viktigheten av Omega 3 fettsyrer


Omega-3 fettsyrer er en klasse av sunt fett avgjørende for human ernæring. Må innhentes omega-3 gjennom kosten som det ikke er produsert av kroppen på egen hånd. Disse fettsyrene er nødvendig for normal celle funksjon og også bidra til å beskytte kroppen mot utvikling av flere livstruende tilstander.

Identifikasjon

Det er tre typer av omega-3 fettsyrer. Eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) er langkjedede fettsyrer som finnes i fet fisk, for eksempel laks, sild og makrell. Disse er de typer kroppen bruker mest effektivt. En tredje type, alfa-linolensyre (ALA), er en kortkjedet fettsyre som finnes i planter. Kroppen må konvertere ALA til de langkjedede former før den kan utnyttes.

Heart Health

En meta-analyse publisert i den 18 oktober 2006, Journal of American Medical Association fant at omega-3 fra fisk reduserte risikoen for død av hjertesykdom med 36 prosent. Fordelene ble funnet på en å to porsjoner fisk per uke, og med en gjennomsnittlig daglig inntak av 250 milligram kombinert EPA og DHA. Omega-3 har blitt vist å redusere risikoen for hjerteattakk, slag og unormal hjerterytme i mennesker med og uten kjent hjertesykdom.

Brain Helse

Omega-3 fettsyrer synes fordelaktig for å hindre eller bremse utviklingen av neurodegenerative sykdommer. Ifølge en studie publisert i den 18 april 2007, Journal of Neuroscience, kostholdsråd for inntak av DHA bremser utviklingen av beta-amyloid og tau proteiner, to proteiner som er ansvarlig for fremme av Alzheimers sykdom. Noen forskere mener at omega-3 kan beskytte mot Parkinsons sykdom i mye på samme måte - ved å bremse oppbygging av protein i hjernevev.

Mangel

Omega-3 mangel er en av de mest vanlige ernæringsmangler i USA. Mens den ideelle kostforholdet mellom omega-6 og omega-3 antas å være omkring 1-1, er forholdet i det gjennomsnittlige vestlige dietten omtrent 15-1. En studie fra 2009 utført ved Harvard School of Public Health anslår at lav kosttilskudd omega-3 er den sjette farligste forebygges risikofaktor i USA, med ca 84 000 årlige dødsfall tilskrives denne faktoren. Tegn på omega-3 mangel er tretthet, depresjon, konsentrasjonsproblemer, tørr hud og sprø negler og hår.

Mat Kilder

Fet fisk er ansett som den beste maten kilde til omega-3 fettsyrer på grunn av tilstedeværelsen av både EPA og DHA. Laks, makrell, bluefish, sverdfisk og sardiner er høy i disse fettsyrene, med ca 2 gram omega-3 per 4-unse servering. Tunfisk, torsk, kamskjell og krabbe inneholder også omega-3 i mindre mengder. Vegetariske kilder til omega-3, i form av ALA, inkludere valnøtter, linfrø, soyabønner og rapsolje.