Digidexo.com

Nyresvikt sykdomsprosess

Årsaker

Nyresvikt oppstår når nyrene er skadet og kan ikke filtrere giftstoffer og avfallsstoffer fra kroppen. Nyresykdom fører til denne type skader og fører til kronisk nyresvikt som kan bli forsinket gjennom behandling. Nyre sykdommer som kan forårsake nyresvikt inkluderer: polycystisk nyresykdom, der flere cyster dannes på nyrene; glomerulonefritt, der glomeruli bli betent og skade nephrons ved lekker protein i urinen; og nyre infeksjon (pyelonefritt).

Andre forhold som kan føre til kronisk nyresykdom inkluderer høyt blodtrykk og diabetes. Hvis du har en historie med nyresykdom i familien din eller utvikle noen av forholdene som kan føre til nyresvikt, til legen din kan gjøre tre enkle tester avgjøre om du er i faresonen: et blodtrykk test, sammen med urin og blodprøver å måle mengden av protein som er i urinen og kreatinin som er i blodet.

GFR og nyresvikt

Glomerulusfiltrasjon (GFR) er den vanligste mål på nyre ytelse, ifølge Nyre og Urologiske Sykdommer Clearinghouse. GFR er et tall basert på en blod kreatinin test, alder, rase, kjønn og andre faktorer, som måler volumet av væske filtrert fra glomerulære kapillarene i nyrene inn i hovedkanalen. En vanlig GFR er 90 ml / min / 1,73 m2 eller høyere.

Formelen for å teste GFR er (Urin Konsentrasjon x Urin Flow) / plasmakonsentrasjon. Blodet kreatinin

Stages 1-3 for nyresvikt

Det er fem totale stadier i nyresvikt prosessen. Noen effektiv behandling for å forsinke nyresvikt sykdom er mulig før slutten av scenen 3. Ifølge American Association of nyrepasienter, i fase 1 av kronisk nyresykdom din nyrefunksjon er litt redusert, men testing glomerulærfiltrasjonen ville ikke vise noe betydelig, med mindre du hadde blitt testet før nyrene begynte å svikte. Med mindre du har en tidligere GFR å sammenligne, i den første fasen av kronisk nyresykdom, svak nyreskader kan bli fanget med en blod og urin test, eller en CT scan for misdannelser.

Som nyrene avanserer gjennom trinn 2, er det en mild reduksjon i GFR, som gradvis blir verre gjennom stadium 3. Mellom trinn 2 og 3 er når du er mest sannsynlig å oppleve symptomer på nyresvikt, inkludert: tretthet, tap av appetitt, problemer med konsentrasjon, hovne ankler og føtter, ukontrollert kløende hud, muskel kramper om natten, søvnløshet, og merket hevelser rundt øynene om morgenen. På dette punktet, kan du likevel forsinke utbruddet av siste stadium nyresvikt, men behandling virker bedre jo raskere det administreres.

Slutten stadier av nyresvikt

I de to siste stadier av nyresvikt sykdom, er du som regel utenfor noen behandling for å bremse sykdommen. I stadium 4 av kronisk nyresykdom, er din GFR drastisk redusert, vanligvis mellom 15 og 29 ml / min / 1,73 m2. På dette punktet, til behandling forsinke ytterligere forverring kanskje ikke fungerer så effektivt, og du må kanskje forberede en nyretransplantasjon og begynne et alternativt sett av behandlinger for nyrene, som en dialysemaskin. Ved slutten av fase 5, er nyrene filtrering mindre enn 15 ml / min / 1,73 m2, noe som vanligvis etablert som total nyresvikt. På dette punktet, å uten mekanisk dialyse hjelpe nyrene i filtrering giftstoffer og avfall, du kan ikke fungere normally-- med mindre du har en transplantasjon.

Behandlinger for nyresvikt

I de tre første stadier av kronisk nyresykdom, kan en rekke metoder aggressive potensielt forsinke nedbrytning. Den første er å finne ut hva som forårsaker kronisk tilstand og få den underliggende tilstanden under kontroll. Etter det, anbefaler National Kidney Association endre diet-- redusere protein og natrium, begrenser vann intake-- unngå visse medisiner som inneholder ibuprofen, naproxen natrium og celecoxib, og å slutte å drikke og røyke.

I slutten stadier av nyresvikt sykdom, gjenværende alternativene er dialyse og nyretransplantasjon. Med dialyse og din diett, kan du bli mangelfull i enkelte kosttilskudd som jern, og du vil trenge et supplement. Det er viktig i slutten stadier av nyresvikt sykdom å følge dietten din nøye og ta alle medisiner og kosttilskudd anbefalt av legen din. Du bør overvåke dine symptomer veldig nøye på dette stadiet å sikre at du ikke blir syk, fordi nyrene og andre organsystemer ikke takler det så effektivt som en normalt fungerende kropp.