Digidexo.com

Hvor tidlig kan en baby ses på ultralyd?

I obstetrikk, er en ultralyd en medisinsk prosedyre som brukes av leger fremst å bestemme helsen til en baby. Under en ultralyd, sender en enhet kalt svinger ut høyfrekvente lydbølger. Disse bølgene reflekteres av barnet og blir forvandlet til bilder på en skjerm. Under ultralyd, kan en kvinne og legen se babyen, morkake og fostervann sac.

Betydning

Mens ultralyder er vanligvis gitt mellom 18. og 20. svangerskapsuke, vil noen leger utfører dem tidligere enn dette. De kan gjøre dette for å finne ut antall barn som er til stede, helsen til fosteret, tilstedeværelsen av en graviditet utenfor livmoren og morens forfall.

Early Detection

Den tidligste at et foster kan bli sett er 4-5 uker inn i svangerskapet, når det er mulig å se fostersekk. Denne strukturen er det første at leger kan se på på en ultralyd for å bestemme om en kvinne er gravid, og det kan sees før selve embryoet kan. Mellom det femte og sjette uker, plommesekken, som er inneholdt i fostersekk, kan sees. Plommesekken er hva som gir næring til fosteret i de tidlige stadier av svangerskapet.

Babyens hjerterytme

På ca seks uker, kan embryoet og hjerterytme bli oppdaget. Under en ultralyd på dette stadiet, leger er i stand til å begynne å se på helsen til fosteret og muligheten for å overleve. Hvis babyens hjerterytme faller under et visst område, 90 slag per minutt, er kvinnen anses høy risiko for spontanabort. Normalområdet for en baby i løpet av denne tiden er mellom 90 og 110 bmp.

Bestemme Age

Under en ultralyd utført i løpet av de første seks til syv uker, kan legen også bestemme alderen på fosteret og forfallsdato. Dette har å gjøre med lengden av barnet på den tiden, eller krone-til-halelengde. I løpet av denne ultralyd, bør barnet være i en buet struktur med hode og en hale-lignende struktur på annen ende. Ved seks uker, bør lengden være 0,4 mm, og på syv uker, bør det være omtrent 1 mm.

Å se klart

Under den åttende svangerskapsuke, er det mulig å se fosteret i klare detaljer fordi det har vokst og utviklet seg og sin hjerterytme er blitt sterkere. Ifølge Sophia Levis i sin artikkel "Hvor tidlig kan en graviditets sees i en ultralyd," en lege er trolig i stand til å se mer i løpet av en ultralyd gjort på åtte uker fordi fostersekk bærer babyen er så liten. Det er i løpet av den åttende uken at barnet begynner sin forvandling fra et embryo til et foster. Et embryo refererer til formen som en baby tar fra den tiden det er unnfanget til åtte uker inn i svangerskapet, når det går fra en enkelt celle til en én-tommers organisme. Et foster refererer til den voksende baby som den endres til et menneske med et fungerende hjerte, lunger og hjerne. Av åtte uker inn i svangerskapet, bør babyens hjerterytme bli sterkere, på rundt 140-170 bmp, og lett synlig.

Oppdager Defekter

Tidligere ultralyd, i løpet av første trimester, kan være nyttig for leger, fordi de kan bidra til å vise om en baby har fødselsskader før jevnlig utført ultralyd i 20. uke. En ultralyd som er gjort i løpet av første trimester kan bidra til å vise misdannelser som ryggmargsbrokk, hare og leppe ganer, Achondroplasia, Down syndrom og andre forhold som vil påvirke utseendet og helsen til barnet. Disse er generelt funnet gjennom målrettede ultralydundersøkelser, som ser for strukturelle misdannelser eller myke markører som viser om en baby kan ha et helseproblem.