Digidexo.com

Effekter av røyking på oral helse

Effekter av røyking på oral helse


Røyking er vanligvis forbundet med hjertesykdom, hjerneslag, emfysem og lungekreft. Det finnes imidlertid en rekke konsekvenser av røyking på oral helse så vel som økt risiko for tannkjøttsykdom, plaque og tann og bentap.

Tann misfarging

Fritt reduserer mengden av spytt som produseres av kroppen, som er den naturlige mekanisme for fjerning av flekker på tennene. Nikotin og tjære avleiringer også dannes på tennene, noe som resulterer i misfarging.

Gum Disease

Risikoen for å utvikle periodontal sykdom eller tannkjøttsykdom øker med røyking, forårsaker mer enn halvparten av tilfellene av periodontis hos voksne. Dette er fordi nikotin og tobakks funnet i sigaretter innsnevre blodkar, noe som reduserer nivåer av oksygen og næringsstoffer levert til tannkjøttet.

Plakk

Økte mengder av bakterier finnes i plaque av røykere, noe som resulterer i en forsterket risiko for utvikling av tannkjøttsykdom. Plakk kan også reise fra munnen i blodet, som kan til slutt påvirke helsen til hjertet.

Oral Cancer

Dødsraten for kreft i munnhulen er høyere enn noen annen kreft, med 75 prosent av personer diagnostisert være nikotin brukere.

Bentap

Plakk kan tannkjøttsykdom og røyking forringes tilstanden på kjeven, slik at en person i stand til å helbrede eller har tannarbeid for å forbedre tilstanden og utseendet av sine tenner.