Digidexo.com

Bivirkninger av Fosomax

Fosomax er et reseptbelagt legemiddel som vanligvis brukes til å behandle osteoporose. Det har blitt hyllet som en "bone byggmester", men dets bivirkninger kan variere fra mild svimmelhet og hodepine til moderate mageproblemer og til og med alvorlige bivirkninger som for eksempel råtnende av kjevebeinet. Dette heftig debattert mulig bivirkning av Fosomax har vært kilden til hundrevis av søksmål mot produsenten.

Milde bivirkninger

Milde bivirkninger av Fosomax omfatter svimmelhet og hodepine, samt endring i smaksløkene, forårsaker mat å smake annerledes enn normalt.

Moderate bivirkninger

Moderate bivirkninger inkluderer mageproblemer som kvalme, forstoppelse, diaré og oppkast. Andre influensalignende symptomer inkludert achiness og utmattelse oppstår ofte når folk først begynner å bruke Fosomax, og disse symptomene avtar vanligvis etter noen uker.

Alvorlige bivirkninger

Alvorlige bivirkninger som krever øyeblikkelig legehjelp inkluderer pustevansker på grunn av hevelse i halsen, utslett, elveblest, blodig avføring, blodig slim, halsbrann, alvorlig muskelsmerter, alvorlige magesmerter, og hevelse i underkroppen eller kjeve.

Behandling av bivirkninger

Behandling av bivirkninger inkluderer bruk av antacida og mage smokker som Alka Seltzer for halsbrann og magesmerter, og Ibuprofen for hodepine og muskelsmerter. Ved å kombinere aspirin med Fosomax har blitt bestemt å forårsake øvre gastrointestinale problemer, bør så aspirin unngås.

Søksmål

Merck & Co., firmaet som produserer Foxomax, har blitt oversvømt med søksmål av pasienter hevder at de har opplevd osteonekrose (råtnende av kjevebeinet) som en følge av bruk av Fosomax. I 2007 hadde selskapet satt til side $ 48 millioner for forsvar mot disse dommene. Forholdet mellom Fosomat og osteonekrose er fortsatt under intens debatt og gransking.