Digidexo.com

Typer av Herpes Blisters

Det er åtte herpes virus (viral familie Herpesviridae) som forårsaker sykdom hos mennesker. Av disse tre ofte forårsake utslett med blemmer i totalt fire forskjellige tilstander. Disse utslett har felles skinn, men er ledsaget av ulike symptomer og har varierende grad av alvorlighetsgrad og smittsomhet.

Fellestrekk

De herpesvirus som fører til utslett med blemmer er den type som blir latent etter innledende infeksjon i nerveceller. Andre herpesviruses gå latent i immunceller og ikke fører til blemmer; imidlertid to andre, human herpesvirus-6 (HHV-6) og HHV-7, føre til en barnesykdom kjent som roseola, noe som fører til utslett uten at gnagsår.

Alle tre av disse virusene responderer på behandling med den samme gruppen av antivirale medikamenter. Disse inkluderer acyclovir, Valacyclovir og famciclovir. Alle herpesvirus kan også føre til mer alvorlige infeksjoner på personer med svekket immunforsvar, som i tilfellet med fremskredet HIV-sykdom.

Oral Herpes

Oral herpes, også kjent som forkjølelsessår, er forårsaket av humant herpesvirus-1 (HHV-1, også kjent som HSV-1) og noen ganger av HHV-2, noe som fører til genital herpes. Det fører til væskefylte blemmer oppå et rødt utslett; i løpet av utbruddet, disse pause og deretter skorpe over; blærer oppstår vanligvis på forsiden, men noen ganger kan forekomme inne i munnen, noe som gjør det viktig å skille en mulig oral herpes infeksjon fra canker sår.

Før et utbrudd, folk med oral herpes erfaring prodrom, som består av en brennende, prikking eller kløe følelse på det sted hvor den kalde sår vises.

Forkjølelsessår er mest smittsomme når de er aktive. Men ifølge Mayo Clinic, er det fortsatt mulig å spre viruset selv når det ikke er noen aktive utbrudd, enten gjennom nær kontakt med huden eller ved å dele ting som drikkeglass og håndklær.

Genital Herpes

De fleste tilfeller av genital herpes er forårsaket av HHV-2, selv om noen kan utløses av HHV-1. Som i oral herpes, er prodrom oppleves av genital-herpes lider, etterfulgt av et rødt utslett og væskefylte blemmer som til slutt skorpe over. HHV-2 er mest smittsomme løpet av et utbrudd, men kan spres gjennom kontakt med huden eller ved hjelp av felles elementer i fravær av et utbrudd.

Mennesker som opplever kroniske utbrudd av genital herpes kan være foreskrevet daglig undertrykkende terapi, en daglig løpet av antivirale legemidler som reduserer antall utbrudd i tillegg til å redusere ens sjansene for å spre viruset til andre. Seksuell kontakt bør unngås under et utbrudd. Selv om bruken av kondomer og tann dammer er bedt om å redusere sjansene for å overføre viruset til andre, kan genital herpes fortsatt spres gjennom hud som ikke er dekket av barrierer.

Vannkopper

Vannkopper er forårsaket av varicella-zoster-virus (VZV, HHV-3). Vannkopper er en vanlig barnesykdom, selv om VZV kan inngås når som helst i en persons liv hvis hun ikke allerede har hatt vannkopper. Vannkopper, som muntlig og genital herpes, fører til et rødt utslett med væskefylte blemmer som skorpe over. Men vannkopper utslett og blemmer kan vises over hele kroppen, mens muntlig og genital herpes utslett er lokalisert. Vannkopper er smittsomt gjennom direkte kontakt med utslett samt gjennom hoste og nysing, ifølge Mayo Clinic.

Helvetesild

Helvetesild, også kjent som herpes zoster, er også forårsaket av VZV. Etter vannkopper symptomer klare, blir VZV latent i en nervecelle og generelt ikke forårsaker noen flere symptomer i mange år eller tiår. Når viruset blir aktive igjen, forårsaker den smerte som kan være ganske alvorlig samt et utslett og væskefylte blærer. Imidlertid, i motsetning til vannkopper, utslett og smerte forbundet med shingel skje bare langs banen av nerve hvori viruset var latent. Dette er vanligvis funnet på baken eller på stammen av kroppen, selv om andre områder av kroppen, inkludert ansiktet kan bli påvirket.