Digidexo.com

Hvor snart kan du oppdage HIV?

De fleste HIV-tester skjermen for tilstedeværelse av antistoffer mot viruset. Fordi prosessen med å utvikle et nivå av antistoffer som kan oppdages av disse testene kan ta litt tid, tester tatt kort tid etter mulig eksponering er ikke nøyaktig. Andre tester som kontrollerer direkte for tilstedeværelse av viruset kan påvise infeksjon tidligere.

Serokonversjon

Prosessen med å utvikle en påviselig nivå av antistoffer kalles serokonversjon. Det tar i gjennomsnitt omtrent en måned til seroconvert; men det kan ta mellom tre til seks måneder etter smitte til seroconvert.

ELISA

De mest brukte tester for HIV er enzym-bundne immunoanalyser (ELISA). Disse testene skjerme for tilstedeværelsen av antistoffer, og derfor avhengig av serokonversjon til å gi nøyaktige resultater.

RNA-tester

RNA-prøver se etter tilstedeværelsen av HIV genetisk materiale, RNA. De kan oppdage infeksjonen tidligere, innen 9-11 dager, men er mindre utbredt enn ELISA.

Betraktninger

Symptomer på det første stadium av HIV-sykdom ikke er spesifikke for HIV, og den andre fasen av HIV-sykdom har ingen symptomer. Dette betyr at tilstedeværelsen av symptomene ikke er en indikator på hvorvidt noen har kontrahert HIV, og testing er nødvendig.

Regelmessig screening

Folk som er seksuelt aktive, samt de som bruker injeksjon narkotika bør regelmessig screenes for HIV en gang hvert halvår. Den Harm Reduction Coalition hjelper finne testsenter.