Digidexo.com

Hva er en barnelege?

Hva er en barnelege?

En barnelege er en lege som er spesialist i omsorgen for spedbarn, barn og ungdom. Ordet barnelege betyr "healer for barn." Verdens pediatri kommer fra de greske ordene pais (barn) og iatros (lege). Som med voksen medisin, kan en barnelege jobbe som allmennlege eller spesialister på en bestemt gren av medisin som kardiologi eller onkologi.

Identifikasjon

Noen av forskjellene mellom omsorg for voksne og omsorg for barn er åpenbare. Barn har mindre kropper. En barnelege studerer utviklingsmønstre hos barn hvordan leger studerer modningsmønstre hos voksne. Kroppen i spedbarns tilstanden er ganske forskjellig fra voksne. Som et resultat av barneleger legge større vekt på å studere medfødte defekter, genetiske avvik og utviklingsspørsmål. En barnelege må ha inngående kjennskap til utviklingsmønstre for å skille mellom normale og patologiske variasjoner.

Funksjoner

Barneleger kan ha underspesialiteter. Hver subspecialty av voksen medisin eksisterer i pediatri, med unntak for geriatri. Forskjellen ligger i forskjellen mellom barn og voksne. En pediatrisk kardiolog, for eksempel studerer medfødte hjertefeil mens en pediatrisk onkolog spesialisert på kreft er mer vanlig i barn som leukemi og sarkom.

Historie

Barnas medisin trolig dateres tilbake til det 9. århundre. Persisk lege Rhazes skrev "sykdommer i Children", den første boken til å håndtere pediatri som en selvstendig gren av medisin. Hans lærer Ali Ibn Sahl Rabban al-Tabari var også en pioner i barns utvikling. Han skrev om barns utvikling i sitt arbeid Firdous Al-Himakh. I 1530, Thomas Phaer var den første vestlige til å skrive en bok om barnemedisin. Hospital for Sick Children ble grunnlagt i 1852 i England, de eldste barnesykehus i den engelsktalende verden. Tysk-amerikanske Abraham Jacobi regnes som far til amerikanske pediatri.

Funksjon

En barnelege vil normalt bruke 11 år på skolen. Den medisinske student vil vanligvis fullføre en bachelorgrad (4 år, fullfører premed krav), medisinsk skole (4 år), en 1-års pediatrisk internship, etterfulgt av en 2-års pediatrisk bosted. De som ønsker å spesialisere seg (for eksempel pediatrisk kardiologi), blir nødt til å gjennomføre ytterligere opplæring. I Storbritannia og Commonwealth, kan en medisinsk grad selvfølgelig ta 4 til 6 år. En student kan gå inn på enten undergrad eller høyere nivå.

Geografi

Det er forskjeller mellom den amerikanske barnelegen og den britiske barnelegen. Begge er spesialister i omsorgen for barn. Men i USA, arbeider en barnelege som en primær omsorg utøveren mens en barnelege behandler barn i presserende omsorg eller barn som er henvist av primærhelsetjenesten utøvere. Opplæringen for den amerikanske barnelegen er lik den tyske Kinderarzt, medisinsk skole, en pediatrisk internship, etterfulgt av pediatrisk bosted. I Storbritannia, ville en barnelege normalt tjene en generell medisinsk grad etterfulgt av to år med generell klinisk trening deretter 6 eller flere år med trening i pediatri eller valgt subspecialties.