Digidexo.com

Tegn på høyt kortisol

Tegn på høyt kortisol


Hormoner er stoffer som styrer aktivitetene i deler av kroppen, som påvirker vekst, utvikling og reproduksjon. Kortisol er det hormonet inn i blodet av binyrene til å regulere blodsukkernivået, blodtrykk, muskelstyrke, betennelser og immunsystemet. Kortisol bidrar til å kontrollere kroppens bruk av kalium, protein, karbohydrater og fett, og balanserer mengder salt og vann i kroppen. Når du er syk eller stresset, utgivelser kroppen høye nivåer av kortisol, som kan påvirke deg fysisk, mentalt og følelsesmessig.

Fysiske tegn

Overflødig kortisol forårsaker vektøkning, spesielt rundt magen, som er svært vanskelig å miste. Fett pads kan utvikle seg på øvre del av ryggen. Når høye kortisolnivå undertrykke immunsystemet du er mer sannsynlig å utvikle infeksjoner. Huden blir tynnere og du lettere får blåmerker. Huden blir slapp, eldes raskere og ansiktet ditt kan bli rundere. Kortisol kan sirkulere kalsium fra skjelettet tilbake inn i blodet, noe som gjør bein svakere og forårsaker osteoporose. Du kan oppleve økt tørste og trenger å urinere, og du kan utvikle høyt blodtrykk eller høyt blodsukker. Strekkmerker, muskelsvakhet, tretthet, økt pigmentering, overflødig arrvev, kroniske gjær infeksjoner og væskeansamlinger kan indikere høye nivåer av kortisol.

Mental Signs

Høye kortisolnivåer kan føre til endringer i din mentale tilstand. Cortisol avleder blod fra hjernen til musklene, å minske mengden av energi hjernen mottar. Dette forstyrrer evnen til å behandle informasjon, skape nye minner og huske ord, navn og tall. Det er vanskeligere å tenke og ta beslutninger og traumatiske hendelser er vanskelig å huske. Ifølge Franklin Institute Ressurser for Science Learning, studier gjort ved Stanford University av Dr. Robert M. Sapolsky viser at eksponering for kortisol raskere aldring i deler av hjernen som styrer kortisol produksjon, forårsaker mer skade på hukommelse og kognitiv funksjon.

Emosjonelle Signs

Endringer i en persons emosjonelle tilstand kan oppstå som følge av endringer i den elektriske aktiviteten i hjernens nerveceller forårsaket av høye kortisolnivåer. Du kan ha problemer med å sove, lav toleranse nivåer, og kan oppleve depresjon eller utbrudd av sinne. Høy kortisolnivå kan føre til angst, paranoia, panikkanfall, sosial fobi og separasjonsangst. Du kan bli humørsyk og irritabel.