Digidexo.com

Hvor lenge kan hodelus leve uten kroppskontakt?

Hodelus er svært små insekter som lever i hodebunnen, som også er der de legger eggene sine. De overleve lenger når i hodebunnen, men hvor lenge kan hodet lice leve uten kroppskontakt?

Smittsom

Lus er vanligvis spres fra person til person ved å dele personlige elementer som kammer, børster, luer, hjelmer, skjerf, klær og hodetelefoner. Dyr kan være en bærer for lus lus, men den kan ikke overleve lenge på et dyr.

Reproduksjon

Hunnene legger opp til 400 egg i sin levetid, som er fordelt ut til ca åtte egg per dag. Disse eggene klekkes i en til to uker.

Life Cycle

Hodelus begynner som tomme egg kalt nits. De fester seg nær roten av håret med et stoff som er som lim, og kan ikke ganske enkelt vaskes bort. Når eggene klekkes, nymfene lever av blod fra hodebunnen.

Livet Span

Nits, eller lus egg, kan leve i opptil 10 dager, men må mate på menneskeblod etter klekking. Voksen lus kan leve i opp til en måned på hodet av et menneske, men dø i løpet av to til tre dager uten kroppskontakt. Den totale levetid på lus er 40 til 50 dager, hvis du inkluderer hele livssyklusen: egg, nymfe og voksen.

Fun Fact

Begrepet "småflikking" kommer fra den kjedelige prosessen med å gre gjennom noens hår til å finne og fjerne lus og egg.