Digidexo.com

Hva gjør en fotsår ut?

Hva gjør en fotsår ut?


En fot sår, eller lavere ekstremiteter ulcus, er et åpent sår på foten, hælen eller til og med mellom tærne. Det er ikke alltid en smertefull tilstand - noen ganger den personen med sår bare føles svie, kløe eller stram følelse der sår oppstår. Uten behandling, kan imidlertid et sår på foten føre til abscesser og koldbrann. Noen har til og med ført til amputasjon.

Typer

Det er tre typer av foten magesår: venøs stasis ulcers, som er den vanligste typen, arterielle og neurotrofiske magesår, som er forårsaket av diabetes. Ifølge Cleveland Clinic, om lag 90 prosent av magesår er venous stasis. Arteriell er vanligvis den mest smertefulle.

Identifikasjon

Hver type sår ser litt annerledes. Venous stasis sår er vanligvis funnet rundt ankelen området, kan vises røde, og har en asymmetrisk form. De kan også renne ut væske. Huden rundt såret kan føle varme, ifølge Cleveland Clinic. Arterielle sår oppstår på foten, selv på tærne, og kan ikke blø. Neurotrofiske magesår oppstår på undersiden av føttene, og kan vises rosa eller til og med svart, avhengig av tilstanden av sår. Utrolig, kan noen mennesker med neurotrofiske magesår ikke engang klar over at de har en, noe som gjør dem enda farligere, fordi de ofte kan bli svært infisert før behandlingen begynner.

Årsaker

Det er mange årsaker til fotsår. Diabetes er en stor skyldige bak utviklingen av foten magesår. Pasienter med dårlig sirkulasjon i den nedre del av kroppen er også en risiko. Det finnes andre sykdommer som kan forårsake magesår så vel, inkludert nyresvikt og inflammatoriske sykdommer. Genetikk spiller også en rolle i fotsår. Dr. Jefferey Johnson, MD, sa i en 31 oktober 2005 intervjuet at om lag 15 prosent av personer med diabetes vil, på et tidspunkt, utvikle diabetessår.

Behandling

En fotsår er vanskelig å helbrede. Antibiotika kan gis til pasienten hvis det er en infeksjon, som ofte finnes. Huden på og rundt såret kan bli fjernet i en prosess som kalles "rensing". I noen ekstreme tilfeller kan foten eller tå må amputert, og pasienten utstyrt med en protese. Det er svært viktig å følge alle legens ordre i behandling av diabetessår, i for at det skal gro raskt og fullt, uten følgende infeksjoner.

Forebygging

Forebygging av foten magesår innebærer å miste vekt, hvis en er en risiko for diabetes. Røyking øker også risikoen for diabetes, og i sin tur risikoen for foten magesår, slik at slutte er et forebyggende tiltak, så vel. Dersom diabetes har allerede blitt diagnostisert, noe som gjør at foten hygiene er godt vedlikeholdt er viktig, samt iført skikkelige sko med riktig støtte.