Digidexo.com

Typer Unormale celleprøver

En celleprøve er en test gjort av en gynekolog for å se etter celleforandringer på livmorhalsen. Celleprøver bør gjøres en gang i året for de tre første årene og deretter hvert tredje år med mindre det er en unormal celleprøve. Følg legens retninger for når man skal ha oppfølgingscelleprøver gjort.

Atypisk plateepitel celler

Atypisk plateepitel celler er en type unormal celleprøve som viser en celleendring som ikke er forstadier. Hvis celleprøve viser dette resultatet, vil legen ofte vente med å gjenta testen på et senere tidspunkt fordi det kan skyldes en irritasjon av cellene som vil løse på egen hånd.

Lavgradig Squamous intraepitelial lesjon

Denne typen unormal celleprøve, også kjent som LGSIL, er forårsaket av en infeksjon eller en mindre skade. Den lave grad av unormal celleprøve betyr at cellene er litt unormal med en liten del av livmorhalsen påvirkes. En biopsi er gjort for å undersøke en vevsprøve for å se etter kreft endringer. Denne endringen i cellene vanligvis ikke trenger noen behandling, som det løser seg selv.

High-Grade Squamous intraepitelial lesjon

Høyverdig plateepitel intraepitelial lesjon, også kjent som GHSIL, betegner de livmorhalsen er svært unormalt med mye av livmorhalsen blir påvirket. Diagnosen GHSIL ikke signaliserer ikke kreft endringer i livmorhalsen, men forstadier endringer kan skje i fremtiden. En biopsi er vanligvis gjort for å undersøke vev for endringer. Det kan behandles ved å fryse den unormale vev.

Atypiske kjertelceller

Med denne type av unormal celleprøve, også kjent som AGC, cellene på innsiden av livmorhalsen er unormal, og kan ha kommet fra livmoren, eggstokkene eller egglederne. AGC diagnose er vanligvis etterfulgt av en biopsi, HPV-testing og en biopsi av slimhinnen i livmoren. Denne endringen signaliserer en forstadier eller kreft abnormitet.

Risikofaktorer

Det er faktorer som kan øke risikoen for å ha en unormal celleprøve. Den største risikofaktoren er humant papillomavirus (HPV). Det er vanligvis ingen symptomer på HPV-infeksjon. Dersom HPV-infeksjon løser ikke på egen hånd, er det en økt risiko for HPV utvikle seg til livmorhalskreft. Andre risikofaktorer for unormale celleprøver inkluderer røyke sigaretter, har flere seksualpartnere, tar p-piller og som har et svekket immunsystem.