Digidexo.com

Nyrestein og Bilateral Lyske smerter

Nyrestein (nedsatt lithiasis) er små krystallinske steiner som kan dannes i nyrene av både menn og kvinner, men mer vanlig hos menn. Disse steinene, vanligvis et resultat av en underliggende helsetilstand, må til slutt passere fra nyrene og gjennom urinveiene. Fremgangsmåte for sending av en sten kan forårsake alvorlig smerte, spesielt i nedre del av ryggen og bilateral lysken (begge sider av lysken); ifølge National Institute of Diabetes og Digestive og nyre sykdommer (NIDDK), nyrestein er "en av de mest smertefulle av de urologiske lidelser."

Dannelse

Nyrestein kan bestå av flere ulike kjemikalier. Andre kjemikalier i urinen normalt hemmer eller oppløse steindannende stoffer. Men for en rekke årsaker, steinhemmende kjemikalier i urinen kan ikke alltid fungere skikkelig. Når dette skjer, blir steindannende kjemikalier lov til å krystallisere, bli nyrestein.

Typer

Det finnes fire forskjellige typer nyrestein, hver består av ulike kjemikalier. Den vanligst forekommende er kalsium steiner. Disse steinene dannes når kalsium kombinerer med en annen substans, slik som oksalat eller fosfat. Cystin steiner dannes som et resultat av en genetisk lidelse. Urinsyre steiner er sammensatt av urinsyre krystallisering. Og den fjerde type, struvitt steiner, danner vanligvis som et resultat av en urinveisinfeksjon (UVI). Struvitt steiner er den typen som forekommer hos kvinner enn menn.

Pasninger og Pain

De fleste av smerten forbundet med nyre steiner oppstår som et resultat av steinen går fra nyrene, og som reiser gjennom ureter til blæren. En forbigående sten kan blokkere passasje av urin fra nyren, forårsaker den til å svelle. Resultatet er vanligvis intense smerter i korsryggen og øvre bilateral lysken. Som steinen fortsetter å passere inn i blæren og ut gjennom urinrøret, kan smerten vandrer lenger ned i lysken og, i mennesker, testiklene. Nyrestein smerte varierer og kan beskrives som enten en verkende, skarp, kramper, stikkende, dunkende eller lammende smerte, eller en kombinasjon av smerte opplevelser.

Risikofaktorer

Mens cystin steiner er et resultat av en genetisk lidelse, de fleste andre nyrestein er et resultat av underliggende helseproblemer. Ifølge MedlinePlus, er den viktigste risikofaktor for nyrestein dehydrering. Bor fullt hydrert hjelpemidler i riktig urin funksjon og derfor i hemming av nyrestein formasjon. Nyrestein forekommer oftere hos personer som er overvektige og de som regelmessig spiser mat som er høy i protein eller natrium. Høyt blodtrykk og enkelte operasjoner kan også bidra til stein formasjon.

Komplikasjoner og prosedyrer

Mens de fleste steiner er små nok til å passere naturlig, en stein som er for store til å passere kan føre til store problemer og komplikasjoner i nyrene / urinveiene. Hvis en stein blir sittende fast er det noen mulige fjerning alternativer. Den eldste og mest utdatert metoden er åpen kirurgisk fjerning. Ekstrakorporal sjokkbølgen lithotripsy (ESWL) er den vanligste metoden for overdimensjonert steinfjerning; den bruker sjokkbølger å bryte opp nyrestein i mindre, farbar stykker. Hvis en stein er spesielt stor, perkutan nephrolithotomy, kan det bli nødvendig med en metode for innsetting av et rør gjennom et lite snitt i ryggen og fjerne steinen. For steiner fast i urinlederne, kan en prosess som kalles ureteroscopic stein fjerning være nødvendig.