Digidexo.com

Korrelasjonen mellom Oral Motor, Feeding, tale og språkutvikling

Korrelasjonen mellom Oral Motor, Feeding, tale og språkutvikling


Oral motorstyring er kontroll av bevegelser av munn og hals. Den muntlige musklene beveger kjeven, tungen og strupehode til figurer som trengs for språklyder og for fôring. Uten kontroll over disse musklene, kan fôring være rotete og ord utydelig.

Expert Insight

I studier ved Lancaster University, UK, sammenligner barn med normal språkutvikling og de med vanskeligheter, barn med dårlig oral motorisk kontroll var universelt dårlig på språk. Dette var uavhengig av deres intelligens.

Funksjon

Noen fôring og tale bevegelser er komplekse, involverer flere sett med muskler på en gang. Eksempler er slikker leppene, holde leppene lukket mens tygge, og berører taket av munnen eller på baksiden av tennene med tungen. Slike komplekse bevegelser føre til vanskeligheter for barn uten gode muntlige motoriske ferdigheter.

Tilknyttede betingelser

Forhold knyttet til dårlig språkutvikling inkluderer autisme, oral apraksi (kalt dyspraksi i Europa) og Down syndrom. Autistiske barn har ofte dårlig oral motorisk utvikling. Downs barn har svake muntlige muskler, med en stikker tungen og fôring vanskeligheter ofte sett. I apraksi munnen og tungen stede normalt, men pasienten har dårlig koordinering av hennes bevegelser eller dårlig forståelse av hvordan å gjøre disse bevegelsene. Dette påvirker kontroll av tonehøyde, tone, volum og inngåelse av spesifikke bokstavlyder.