Digidexo.com

Infeksjon i hårsekkene

Infeksjon i hårsekkene


Infeksjon i hårsekkene, også kjent som follikulitt, er en svært vanlig tilstand som er forårsaket av en bakteriell eller soppvekst i hårsekken. Du legger kanskje merke hårsekken infeksjon som en hard rød klump eller pustule rundt bunnen av et hår, eller mange små røde nupper over et område på huden. De fleste hårsekken infeksjoner er bare irriterende, men i noen tilfeller kan de føre til mer alvorlig sykdom.

Symptomer

Kløe og ømhet er vanlige symptomer på hårsekken infeksjon, ifølge MayoClinic.com. Noen ganger kan det oppstå follikulitt dypere under huden. Deep follikulitt er preget av en pus-fylt blemme eller byll som danner under huden. Koker en tendens til å utvikle seg raskt og bryte åpen og kan være ganske smertefullt.

Typer

Ifølge University of Maryland online Dermatology Guide Helse, infiserte hårsekker kommer i tre nivåer med økende intensitet. Follikulitt er preget av irriterte og røde hårsekkene som kan ha pus i dem. En byll, også kalt en furunkel, er en pute-lignende blemme som inneholder puss og blod. Carbuncles oppstå når flere koker klynge sammen. En person med carbuncles kan oppleve feber og tretthet.

Risikofaktorer

Bading er en utilstrekkelig klorert badestamp eller boblebad kan forårsake follikulitt, ifølge The Merck Manual online guide til tilstanden. Se etter områder med hevet røde nupper, spesielt hvor badedrakt dekker deg. Barbering er en vanlig årsak til hårsekken infeksjon, særlig hos menn. Ethvert område av kroppen hvor klærne gnir mot huden er mer utsatt for follikulitt. MayoClinic.com bemerker at folk som er på langsiktige antibiotika for akne kan utvikle dype folliculitis infeksjoner. HIV-positive mennesker er sårbare for en spesifikk form for follikulitt som påvirker ansiktet, rygg og overarmer. Overdreven svette, hud skade og pre-eksisterende hudsykdommer er også risikofaktorer.

Behandlinger

The Merck Manual online bemerker at de fleste former for follikulitt gå bort uten behandling. Medline Plus, National Institutes of Health i online database, bemerker at for koker å helbrede, må de først renne. En våt kompress av varmt vann eller hvit eddik kan bidra til å oppmuntre det koke til avløp. De fleste koker sprekke på egenhånd, men hvis du har en byll som har vart i mer enn to uker, gjentar seg, eller er på din rygg eller midten av ansiktet ditt, bør du oppsøke lege. Se også legen din dersom du får feber. Hvis koke er alvorlig eller utvikler seg til en karbunkel, kan legen forskrive en antibiotikakur.

Forebygging

MayoClinic.com anbefaler at menn med kronisk ansikts hårsekken infeksjon barbere med en elektrisk barbermaskin. Løsere klær kan hjelpe med noen former for follikulitt, som vil endre på dine klær og bade etter trening. Væsken i koker er full av bakterier, så ikke dele vaskekluter eller håndklær med noen som er utvinne fra en byll. Vask sengetøy, håndklær og klær i varmt vann for å unngå videre spredning av bakterien.