Digidexo.com

Hvor lang tid tar det matforgiftning å gå bort?

Matforgiftning kan være forårsaket av en rekke bakterier, virus eller parasitter agenter som flytter fra kokt eller ready-to-eat matvarer i fordøyelseskanalen. Noen av disse patogener angripe kroppens vev direkte. Andre fester seg til veggene i tarmen, reprodusere og slipp en gift som forårsaker symptomer på matforgiftning. Hvor lenge etter at du er smittet og hvor lenge før matforgiftning går bort avhenger av hvilken type patogen er ansvarlig.

Time Frame

De fleste tilfeller av matforgiftning er mild og klare opp i to til tre dager fra den første symptomene. Den kvalme og diaré som følge av matforgiftning kan la deg følelsen svak for et par dager etter disse symptomene avtar. Mer alvorlige forhold, som er beskrevet nedenfor, kan ha komplikasjoner som varer i flere uker, krever sykehusinnleggelse og kan også føre til døden. Litt mat forgiftning er spesielt farlig for gravide kvinner fordi det kan føre til for tidlig fødsel eller infeksjon av det ufødte fosteret.

Kjøtt-relaterte sykdommer

Ukokte biff eller kylling er vanligvis forbundet med tre typer matforgiftning. Toxoplasma gondii, en jord parasitt, kan overføres gjennom kokt kjøtt. Infeksjon med campylobacter begynner med eksponering av kjøttet til dyre avgifter under prosesstrinn. Symptomene begynner to til fem dager etter inntak. Escherichia coli (E. coli) på lignende måte kommer inn i kjøttet under slakting fasen og kan skape symptomer i 1-8 dager etter forbruk. Clostridium perfringens utvikler vanligvis på kjøtt eller gryteretter som er igjen avdekket ved lave temperaturer i lange perioder av gangen, enten før servering eller under avkjøling for lagring. Symptomer fra clostridium begynne innen åtte til 16 timer med forbruk.

Vann og Seafood

Vann er et utmerket medium for mikrober som forårsaker matforgiftning. Dette betyr at sjømat og produsere (som er vannet) kan ha farlige patogener. Giardia lamblia er notorisk stede i bekker og elver og kan finne sin vei inn på råvarer, forårsaker symptomer en til to uker senere. Shigella, som forårsaker symptomer i 24 til 48 timer, spres gjennom infisert råvarer. Vibrio vulnificus er feilen vanligvis forbundet med rå østers, blåskjell, muslinger og kamskjell. Den produserer symptomer i 1-7 dager. Hepatitt A, som også kan overføres via skalldyr og produsere, tar 28 dager for å gi symptomer.

Andre årsaker

Salmonella er trolig en av de mest kjente mat-forgiftning patogener, potensielt til stede i fjærfe, egg og meieriprodukter. Symptomer vises i en til tre dager. Listeria kan gjøre deg syk i ni til 48 timer etter å spise behandlet kjøtt eller upasteurisert melk. Staphylococcus aureus er også hurtigvirkende, produsere symptomer i 1-6 timer etter inntak av infisert kjøtt, produsere eller meieri sauser og fyllinger.

Alvorlige forhold

De fleste tilfeller av matforgiftning ikke vare i mer enn noen få dager. Noen årsaker kan være mye mer alvorlig og krever legehjelp. Botulisme, forårsaket av Clostridium botulinim, produserer et giftstoff som forårsaker paralyse fra hodet ned. Infeksjon kan føre til døden hvis den ikke behandles raskt. Listeriose, forårsaket av listeria-infeksjon, kan spre seg til hjernen og nervesystemet, forårsaker hodepine, forvirring og kramper hvis den ikke behandles. Salmonella-infeksjon kan vare mer enn en uke og kan kreve sykehusinnleggelse. Taxoplasmosis, forårsaket av Toxoplasma gondii, produserer influensalignende symptomer og utgjør en særlig trussel mot gravide kvinner.